2014. június 8., vasárnap

Amadeus - a Belvárosi Színházban





A klasszikus zene, nem klasszikus párviadala


 2014. június 18-án az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színház színpadán mutatja be
Szikszai Rémusz rendezésében Peter Schaffer világhírű darabját, az Amadeust. A főbb szerepekben Kulka Jánost, Keresztes Tamást, Fodor Tamást és Lovas Rozit láthatja a közönség. Különös aktualitása a darab bemutatójának, hogy az Oscar-díjas filmváltozat éppen 30 évvel ezelőtt került a mozikba.

Mozart zseni volt. Ez ma már nem vitás, de saját kora gyakran az ügyes virtuózt, a kulturális látványosságot látta benne. Antonio Salieri, a bécsi udvari zeneszerző az egyetlen, aki rögtön felismerte: ilyen muzsika kizárólag isteni sugallatra születik. Élet-halál harcba kezd tehát, hogy Mozarttal szemben ő legyen a kiválasztott, akinek hangján megszólal az örökkévalóság. Peter Shaffer világhírű műve természetesen fikció.
- De mi van, ha valóban igazak a korabeli feltételezések.
- Mi van, ha Mozartot valóban meggyilkolták?
- És mi lehetett az indíték? - áll a darab színlapján.
Az Amadeus régen tervezett előadásként érkezik a Belvárosi Színházba Kulka János és Keresztes Tamás főszereplésével: Peter Schaffer világhírű drámáját mintha rájuk öntötték volna. A mű valódi jutalomjáték a két főszereplőnek, illetve a harmadiknak: mely maga a muzsika. Hiszen a téma Mozart, a tökéletes muzsika zseniális ifjú komponistája, és a kifinomult műértő, s egyben féltékeny pályatárs, Antonio Salieri élet-halál küzdelme.
Szikszai Rémusz rendező és csapata korábbi előadásai alapján (az I. Erzsébet a Szkénében) fondorlatos színházi teret, és izgalmas csapatmunkát várhat a néző ezúttal is.
Orlai Tibor producer és Zöldi Gergely dramaturg/fordító páros évek óta sikeres darabválasztásaival igyekszik a közönséget nyáron is becsalni a színházba. A 2014-es nyár indítása különösen érdekes, hiszen Kulka János és Keresztes Tamás biztosítékok arra, hogy Mozart és Salieri "párharca" izgalmas perceket szerez majd a Belvárosi Színház nézői számára. Az előadás nem csupán az új fordítással (Zöldi Gergely munkája), hanem Szikszai Rémusz formabontó, új rendezői megközelítésével is garantálja, hogy a színpadi mű, és a filmváltozat rajongói is új oldalról láthassák a két zenei virtuóz kapcsolatát. 
Peter Shaffer: Amadeus
Bemutató: 2014. június 18. 19.30 óra, Belvárosi Színház
Szereplők: Kulka János, Keresztes Tamás, Egri Márta, Lovas Rozi, Murányi Márta, Fodor
Tamás, Kaszás Gergő, Tamási Zoltán
Díszlet: Varga Járó Ilona, jelmez: Kiss Julcsi, zenei vezető: Wagner-Puskás Péter
Fordító: Zöldi Gergely
Rendező: Szikszai Rémusz
Producer: Orlai Tibor


www.orlaiprodukcio.hu

Nincsenek megjegyzések: