
Az amerikai Tufts Egyetemen az egyes élelmiszerek antioxidáns-kapacitását vizsgálták, vagyis azt, hogy melyik mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás – angol rövidítéssel ORAC – azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC-értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg.
Mint Prof. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC-értékek tekintetében a hazánkban fogyasztott élelmiszerek közül az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC-értéke 5770.

A Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei közül a hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a fekete-szőlő magja vezeti 50 000-es értékkel, csak ezt követi az aszalt szilva: 5770, majd a mazsola: 2830, a fekete áfonya: 2400, a feketeszeder: 2036, az eper: 1546, a málna: 1220, a szilva: 949, a narancs: 750, míg az alma esetében csupán 218-as értéket mértek. Közeledik a bogyós gyümölcsök szezonja, de a finom fekete aszalt gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak!
Forrás: Paramedica Egészségmagazin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése