2014. június 4., szerda

Együnk antioxidánsokat!






Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal gátolják számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes ételeink különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek!

Az amerikai Tufts Egyetemen az egyes élelmiszerek antioxidáns-kapacitását vizsgálták, vagyis azt, hogy melyik mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás – angol rövidítéssel ORAC – azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC-értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg.

Mint Prof. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC-értékek tekintetében a hazánkban fogyasztott élelmiszerek közül az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC-értéke 5770.
         

A Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei közül a hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a fekete-szőlő magja vezeti 50 000-es értékkel, csak ezt követi az aszalt szilva: 5770, majd a mazsola: 2830, a fekete áfonya: 2400, a feketeszeder: 2036, az eper: 1546, a málna: 1220, a szilva: 949, a narancs: 750, míg az alma esetében csupán 218-as értéket mértek. Közeledik a bogyós gyümölcsök szezonja, de a finom fekete aszalt gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak!

Forrás: Paramedica Egészségmagazin


Nincsenek megjegyzések: