2014. június 16., hétfő

30 éves a Régi Zenei Napok




2014. június 21. és 28. között Fertődön rendezi meg a Filharmónia Magyarország hazánk első és máig legrangosabb historikus zenei fesztiválját, abban az Eszterházy kastélyban, ahol
Joseph Haydn is 20 évig élt és alkotott.

Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok gazdagítják a napot: mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

Június 21.
A fesztivál nyitánya a Múzeumok Éjszakájának napjára esik, ezen a napon a Sonatores Pannoniae Együttes reneszánsz kori toronyzenékkel csalogatja a közönséget, este pedig különleges program várja azokat, akik a múzeumok éjszakáját Fertődön, a kastélyban töltik: a Capella Savaria koncertjén a Marionettszínházban elhangzik J. S. Bach Vivaldi-átirata, az a-moll versenymű ritkán hallható, eredeti négy csembalóra írott változatban. Két kiváló fiatal énekes, Baráth Emőke és Szigetvári Dávid kelti életre Handel opera- és oratórium-hőseit, és a részletekből egy szerelmi történet keretjátéka bontakozik ki.

Június 22.
Nancy Argenta és Ingrid Attrot kanadai sztárénekesek Joseph Haydn és kortársai - kis- és nagymesterek - dalaiból állították össze programjukat, melyet kizárólag itt és ezen a koncerten adnak elő. Haydn, Beethoven, Schubert és Mendelssohn mellett a korszak jó néhány elfeledett komponistájának műveit is megidézik a Rédai Csinszka által kísért műsorban a kastély csodálatos Sala Terrenájában.

Június 23.
A fesztivál egy koncert erejéig a soproni Szent György templomba látogat, ahol Magyarország legrégebbi, eredeti állapotában helyreállított historikus orgonáján szólalnak meg a reneszánsz kor 14-15. századi kódexekben fennmaradt orgonaművei, németalföldi, itáliai, angol és francia különlegességek Soós Gábor előadásában.

Június 24.
Széll Rita tánctörténész délutáni előadását követően az év legrövidebb éjszakáján meghitt hangulatú, családias Notturno muzsikálást szervezünk a vendégprofesszorok spontán közös közreműködésével, a kastély sejtelmes sötétségbe burkolózó Pálmaházában.

Június 25.
A kiváló fiatal orosz hegedűművész, Dmitrij Szinkovszkij „Itáliai utazások" című műsorához olasz és német barokk szerzők műveiből válogatta műsorát. Alexandra Koreneva csembalóművész és Szászvárosi Sándor gordonkaművész lesz a társa az esten, ahol a sokoldalú művész kontratenor énekesként is bemutatkozik.

Június 26.
Erik Bosgraaf, a virtuozitásáról híres fiatal holland furulyaművész és Nicholas Parle ausztrál csembalóművész Fertődön fognak először találkozni életükben, és közös koncertjükön zenéjükkel körbejárják a barokk Európát a Németalföldtől Spanyolországig, Itáliától Angliáig az Esterházy kastély dísztermében.
A Spányi Miklós csembaló- és orgonaművész által vezetett Concerto Armonico a 300 évvel ezelőtt született Carl Philipp Emanuel Bach emléke előtt tiszteleg. A műsorban a kastély dísztermében elhangzik a szerző két csembalóversenye, valamint B-dúr triószonátája és e-moll szimfóniája is.

Június 28.
A fesztivál utolsó napjának délutánján a mesterkurzusok résztvevőinek zárókoncertjét hallhatjuk a kastélyban, majd ezt követően a fertőszentmiklósi katolikus templomban Bach h-moll miséje hangzik el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.
A régizenei fesztivál barokk táncházzal és korhű ruhákban táncolt historikus táncokkal záró bállal tesz pontot a jubileumi eseményre.

Jegyek a helyszínen, a www.jegymester.hu oldalon és a Kulturális Szolgáltató Irodában (Fertőd, Gránátos Ház 2., Tel.: 99/311-975) válthatók. Érdemes tájékozódni - ingyenes programok, pl. a Szentivánéji éjszakai koncert is várja a látogatókat!

2014. június 21. - 28.
Régi Zenei Napok
Fertőd

www.filharmonia.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: