2014. június 15., vasárnap

Megjelent! Juhász Árpád: Egzotikus Ázsia





Fél évszázadnyi barangolások egy kötetben


Fél évszázadon át járta Ázsiát Dr. Juhász Árpád geológus, aki élményeit most az „Egzotikus Ázsia” című, gazdagon illusztrált kiadványban is közreadja.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában megjelent kötetben a szerző saját fotói
és személyes történetei segítségével kalauzolja az olvasót a kontinens sokszínű tájain, valamint izgalmas magyarázatokkal teszi érthetővé az ázsiai civilizáció különleges szokásait.

Ázsia a Föld legnagyobb kontinense: a bolygó területének több mint nyolc százalékát teszi ki, a népesség mintegy hatvan százaléka él itt, és rendkívül színes élővilággal, vallással, kultúrával rendelkezik. Dr. Juhász Árpád, a természettudományos ismeretterjesztés egyik legismertebb hazai képviselője fél évszázadon át járta Ázsiát a Boszporusztól az indonéz szigetvilágig. Utazásairól népszerű filmsorozatot készített, és élményeit most az „Egzotikus Ázsia” című, közel 300 oldalas könyvben is közreadja. A fotókkal gazdagon illusztrált, album jellegű könyv egy tudós és érdeklődő ember nyitottságával kalauzol keresztül bennünket Ázsián. Kalandos leírásai könnyen érthetővé és izgalmassá teszik a sokszor bonyolult történeti és vallási összefüggéseket, képei pedig számunkra is közelivé varázsolják a helyi tájakat és szokásokat.

A geológus szerző különböző szerepkörökben utazott: volt barlangászcsoport és hegymászó expedíció tagja, kutatógeológus és idegenvezető. Dr. Juhász Árpád „Egzotikus Ázsia” című könyvéből kiderül, hogy utazásai során mi fogta meg a kontinens egyes országaiban, és melyek voltak a legmaradandóbb élményei.

Bali szigetén például egy olyan erdei települést talált, ahol a majmok együtt élnek a helyi lakosokkal, a növényevő denevérek pedig háziállatok. A Jáva szigeti Borobudurban az „ázsiai Pompeit” tanulmányozta, ahol egy vulkánkitörés több réteg hamuval takarta be a buddhista domborműveket. Törökországban gumicsónakkal sodródott egy föld alatti folyón, ahol időnként barlangásztársaival csak úgy tudott tovább haladni, ha függőleges kürtőkön felhúzták, majd újra a mélybe eresztették a csónakot. A mongol pusztában előadásokat is tartott Magyarországról: a parasztok lóháton érkeztek a jurtaközpontokba az előadásokra, és főleg arról érdeklődtek, hogy milyen vadállatok élnek hazánkban, és hogyan vadászunk rájuk. A szerzőt geológusként elsősorban a Himalája, a Turkesztáni-hegylánc, valamint a Kaukázus magas csúcsai ragadták meg.

A Tankönyvkiadónál nem ez az első Juhász Árpád kötet. 2012-ben adták ki a „Gleccserek, a Föld hőmérői” című, szintén gazdagon illusztrált művet. „Fontosnak tartjuk az igényes tudományos ismeretterjesztést, ezért nagy öröm számunkra, hogy ismét egy tartalmas és szép kiadvánnyal büszkélkedhet a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó” – mondta el Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója.

Az „Egzotikus Ázsia” című könyvben a helyi szokások bemutatását Dr. Juhász Árpád gyakran tágabb, történeti perspektívába helyezi, így nemcsak egy érdekes és izgalmas albumot, hanem Ázsia kulturális életének és vallásainak rejtett összefüggéseit feltáró, igényes művet is kezükbe vehetnek az olvasók.



Forrás: fesztbook.hu / Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó


Nincsenek megjegyzések: