2014. június 1., vasárnap

Új magyar világsiker - chocoMe




International Chocolate Awards 2014


Azt lassan már megszoktuk, hogy időről-időre olyan világversenyekről kapunk hírt, ahol a magyar borok szép sikereket értek el. Magyarország és a bor - jól összeillő fogalmak. De hogy a csokoládé? Pedig most erről van szó!

 Egy mindössze négy éve működő, különleges táblás csokoládéival már hírnevet szerzett magyar csokoládékészítő olyan termékkel állt elő, ami korábban idehaza még nem létezett.   Liofilizált meggy- és eperszemeket darazsírozó gépben étcsokoládéval vontak be. Ám nem elégedtek meg ennyivel. Elkezdték a világ legjobbjának tartott piemonti mogyoró felhasználását is, ebből is készítettek tejcsokoládéval bevont, fahéjporba hempergetett drazsét.

Az egész hátterében az állt, hogy Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonosa felmérte, mi legyen a fejlődés, a továbblépés iránya. Nem akarta, hogy a fogyasztók beskatulyázzák őt és a cégét valamilyen termék szerint. Nem a megszokott, fényes felületű drazsét kívánta gyártani, mert az lassú, időpocsékoló munka és másoknak is van olyan. Az is nyilvánvaló lett, hogy ennek az újdonságnak a csomagolása fontosabb, mint a táblás csokoládénál. Ez utóbbiaknál a díszített csokoládé önmagában is szép látvány. A drazsénál az volt a cél, hogy a csomagoláshoz készített doboz kínáló funkciót is ellásson. Megjelenése legyen vonzó, de informálja is a fogyasztót a tartalmáról. Már rápillantva azt a hatást keltse, hogy ezt most meg szeretném kóstolni!

A Spanyolországban, 2012-ben elért siker hatására úgy gondolták, itt az ideje egy komolyabb, próbatételnek. A magyar csokoládémanufaktúra ezúttal a világ egyik legrangosabb, nemzetközi, független csokoládéversenyén, az International Chocolate Awards-on ezüstérmet nyert. A verseny jelentőségében a Michelin csillaghoz hasonlítható, míg jellegében a Bocuse d' Or versenyhez. Ezáltal a ChocoMe hivatalosan is a világ legjobb csokoládékészítői közé lépett és egyben ő az első magyar vállalkozás is, amelyik díjat nyert egy ilyen kiemelkedő szakmai versenyen.

A legelismertebb külföldi csokoládé- és gasztronómiai szakértők, sommelierek és séfek alkotta zsűri az idehaza tavaly bemutatott Raffinée termékcsalád egyik tagját, a fahéjas tejcsokoládéval bevont, piemonti mogyorót találta méltónak az elismerésre. A „Raffinée" szó franciául azt jelenti - kifinomult. Bárki, aki megkóstolja a ChocoMe cég legújabb termékeit, egyet fog érteni abban: a névválasztás tökéletesen sikerült. A megnevezés pontosan illik a dobozok tartalmára. A mogyorót ezúttal fahéjjal finoman átszőtt, 40 % kakaót tartalmazó tejcsokoládéba burkolták. A bársonyosan krémes, jellegzetes íz így tökéletesen megmaradt.

Mészáros Gábor, a ChocoMe alapító tulajdonosa a firenzei Dóm szomszédságában, a Medici Riccardi Palotában vehette át a rangos elismerést és ezzel a díjjal elérte azt, amit a szakmában - ebben a kategóriában - egyáltalán el lehet érni. A cél most már a következő kategória, a „bean to bar", ahol a csokoládékészítők a teljes folyamatot maguk tartják kézben, a kakaóbab kiválasztásától, a pörkölésen át a csokoládékészítés befejezéséig. Érdemes megemlíteni, hogy egy hónappal korábban a „Raffinée" termékcsalád dobozát is díjazták Milánóban. A Design Award versenyen úgy ítélték meg, hogy a tartalom és a forma tökéletesen harmonizál.

www.chocome.hu 


Nincsenek megjegyzések: