2014. június 17., kedd

Múzeumok Éjszakája 2014 - Pécs




A pécsi Janus Pannonius Múzeum évről évre gazdag és változatos programkínálattal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. 2014. június 21-én, szombaton az egyedülálló Leonardo-tárlat tovább növeli a JPM népszerűségét a nagyszerű Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-kiállítások mellett.

A nyár legrövidebb éjszakáját a pécsi Janus Pannonius Múzeumban is a kultúrának szentelik; 2014. június 21-én, szombaton 18-tól 24 óráig tartanak a programok. Az állandó és időszakos kiállításokon ingyenes tárlatvezetésekkel készülnek a szervezők, akik rengeteg tartalmas és aktív kikapcsolódást nyújtó programot ígérnek az érdeklődőknek.
Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényeibe bekapcsolódik az év kiállításaként számon
tartott pécsi „Leonardo, a reneszánsz zseni" című kiállítás is. A polihisztor zseniális találmányai iránt érdeklődők 18 órától éjfélig óránként induló tárlatvezetésen vehetnek részt. Azoknak pedig, akik a reneszánsz elme emberi testet ábrázoló rajzaiban és tanulmányaiban szeretnének jobban elmélyülni, a 22 órakor kezdődő „Leonardo más szemmel" című programot ajánljuk figyelmébe. Az érdeklődők dr. Dorn Klára szemész főorvos vezetésével képet kapnak arról, hogy Leonardo da Vinci hogyan is viszonyult munkái során a látáshoz. A polihisztor anatómiai vizsgálataihoz, köztük az emberi agy kutatásához pedig dr. Solt Jenő belgyógyász főorvos ad szakszerű útmutatást.  
A Múzeumok Éjszakáján a JPM egyedi Csontváry, Vasarely és Zsolnay gyűjteménye mellett különleges programokkal készülnek a múzeum különböző osztályai és a Vasváry-Ház is. A Reneszánsz Kőtárban lesz fegyver mustra és irodalmi félóra, a Kőkertbe látogatók pedig meghallgathatják a Pécsi Kamarakórus és a Mecsek Kórus zenéjét. A Néprajzi Múzeumban Zsoldos László rádiós műsorvezető beszélget meglepetés vendégével, de lesz palacsintasütés és tésztaláncfűzés is. Az alkotni vágyókat a Zsolnay Múzeumban kézműves foglalkozásokkal várják, míg a legkisebbek kreatív kézműveseket a Dinoszauruszok világába kalauzolják a szervezők a Mecseki Bányászati Múzeumban. Közönségcsalogató programokkal készül a Természettudományi, a Várostörténeti és a Régészeti Múzeum is, mely utóbbi szervezésében izgalmas programnak ígérkezik a fáklyás felvonulás a Jakab-hegyre. (További részletes információ a programokról:

 www.pecsimuzeumok.hu)

 Külön élmény, hogy a Múzeumok Éjszaka programjainak látogatóit a Pécsi Városnéző Kisvonat szállítja a helyszínek között. Az éjszakai rendezvénysorozatot éjfélkor a Széchenyi téren álló Leonardo Kolosszusának bemutatása zárja Tillai Gábor, a JPM kulturális menedzserének vezetésével. A 8,5 méter magas, 13 tonnás Sforza-ló, mint a Leonardo-tárlat szerves alkotó eleme a helyiek és Pécsre látogatók kedvelt találkozási helye.
A Múzeumok Éjszakája programjai mellett 2014. június 22-ig tart még a Sétatér Fesztivál, ahol a régió borászata és gasztronómiája mellett szabadtéri koncertek és családi programok teszik még hangulatosabbá a belvárost.

Forrás:  Janus Pannonius Múzeum

Nincsenek megjegyzések: