2014. június 9., hétfő

Szegedi Szabadtéri Játékok -2014




.

Soha nem látott körülmények közt vehet részt a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain a közönség. A produkciók színrevitelét speciális, vadonatúj színpadtechnika segíti. A Zorba, a görög nyitja az évadot, majd színre kerül A Csárdáskirálynő, az Elfújta a szél, a Háry János és a Mamma Mia! is. Ismét hazánk legnépszerűbb alkotói és művészei érkeznek Szegedre, ráadásul egy világsztárt is láthatunk a Dóm téri színpadon.
Különleges körülmények közt rendezik meg a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonját: a korábbi évadoktól eltérően a dómmal szemben, az óraterasz területén épül fel a minden eddiginél jobb technikával rendelkező színpad. A szkeptikusokat és támogatókat megosztják az új körülmények, egyben azonban közös a két tábor: mindenki látni akarja az idei Szabadtéri új felállását.
„Különlegesség a fesztivál életében az idei év - mondja Harangozó Gyula művészeti igazgató. - Egyrészt nyolcvanhárom esztendő során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt az előadásokon, ez már önmagában kuriózum. Már a Játékok indulásakor, az 1930-as években felmerült a gondolat, hogy megfordult helyzetben játsszanak a téren. 20 évvel ezelőtt többek közt azért ezt az azóta is használatos mobil lelátót választották, mert bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínált. Másrészt a Szegedi Szabadtéri történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul most meg, mely később segíteni fogja a produkciók további életét és turnéztatását is."
Érdekesség, hogy vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot kap a fesztivál idén. A speciális, Németországból érkező színpadtechnikához hasonló volumenű hazánkban legfeljebb egy-egy rendezvény erejéig volt látható, a szegedi beruházás viszont hosszú évtizedekre szól majd. A kivitelező Layher Kft. már évtizedek óta foglalkozik rendezvénytechnikával, színpadaik piacvezető csúcstechnológiának számítanak.
A Szabadtéri újszerű berendezésére a fogadalmi templom nagy ívű turisztikai rekonstrukciója miatt kerül sor, melynek elkészülte után a fesztivál és a székesegyház közt szorosabb kapcsolat alakulhat ki a turizmus területén.

A közönség először július 4-én és 5-én, a Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával színre kerülő Zorba, a görög alkalmával láthatja működés közben az új színpadtechnikát. A táncmű a Győri Balett és a Szeged Néptáncegyüttes közreműködésével valósul meg. Az előadás egyik legnagyobb érdekessége, hogy lenyűgöző látvány fogadja majd a nézőket. Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus teret képzelt el, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D vetítéstechnika, mely egészen elképesztő vizuális effektekre is képes.
Július 11-én és 12-én A Csárdáskirálynő, Kálmán Imre legnépszerűbb operettje, július 18-án, 19-én és 20-án pedig a tavalyi nagy visszatérő, az Elfújta a szél musical kerül színre. A
Budapesti Operettszínház vendégjátékai frissített fesztivál-szereposztással érkeznek Szegedre. Mindkét előadásban szerepet kapott Dolhai Attila, a teátrum egyik legnépszerűbb
művésze. Janza Katát, Kállay Borit, Szabó P. Szilvesztert, Lehoczky Zsuzsát, Serbán Attilát,

Kerényi Miklós Mátét évek óta hatalmas lelkesedéssel fogadja a közönség Szegeden. Szulák Andrea is csatlakozik idén az Elfújta a szél csapatához.
Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, a magyar operairodalom egyik legfontosabb, világhírű darabját láthatja augusztus 1-jén és 2-án a közönség. A nagyotmondó obsitos története emblematikusnak számít a fesztiválon, már 1938-ban is műsorra tűzték. A 2014-es Háry-t a Szabadtérin nem ismeretlen rendező, Béres Attila állítja színre. A címszerepet Homonnay Zsolt alakítja majd. Szeged legkedveltebb színművészét, a Nemzet Színészét Király Leventét hosszú évek óta nem láthatta a Dóm téri közönség, most az Öreg Háry-t alakítja. Partnere lesz az előadásban Bodrogi Gyula, aki szintén a Nemzet Színésze. A Szabadtérin még sosem szerepelt Szabó Győző, most ő is szerepet kapott a Háry-ban. Láthatjuk még az előadásban Bordás Barbarát, Sáfár Mónikát, Vasvári Csabát, Gálvölgyi Jánost és Szőcs Artúrt is. Napóleon szerepében pedig a világhírű filmsztár, Gérard Depardieu lép színre a Dóm téren. Nem ismeretlen számára a darab, hiszen egy korábbi, franciaországi produkcióban már szerepelt, akkor Háry szerepében. Szegeden francia és magyar szöveget is elő kell majd adnia a színpadon.
Az évad leginkább várt előadása a Madách Színház Mamma Mia! musicalprodukciója lesz augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én, 20-án, 22-én és 23-án. Az ABBA zenéire írt darab főszerepét, Donnát Kováts Kriszta játssza majd, partnerét, Sam-et pedig Sasvári Sándor. Donna barátnőit Détár Enikő és Sáfár Mónika keltik életre, a másik két apajelölt Szerednyey Béla és Molnár László lesz. Sophie-t Simon Boglárka, Sky-t Sánta László formálja meg. Szirtes Tamás rendezése lesz a világon az első, mely az ősbemutatóhoz képest non-replika változatban állítja színre a darabot.
http://www.szegediszabadteri.hu/hu/
https://www.facebook.com/szegediszabadteri

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: