2018. május 2., szerda

Terike és Irén




.

A KV Társulat a Mozsár Műhelyben adta elő Markó Róberttel közösen írt darabját a fenti címmel. A négyszereplős társulat ugyancsak ért a szórakoztatáshoz, és hozzá jó humorú színészekkel rendelkezik, mint Markó-Valentyik Anna, Száger Zsuzsanna, Némedi Árpád, Urbanovits Krisztina. Az író, műfordító, meseszerző (itt rendező is) Markó Róbert neve már nem ismeretlen a színházlátogatók előtt. 2015-ben többen jelölték a Színikritikusok Díjára.

A történet a közelmúltban megtörtént abszurd esetről szól rendőrségi jegyzőkönyv és pszichológusi vizsgálat („midlife crisis”) alapján. Özvegy K. Ágostonné, Irén, méltóságteljes, kalapos, kardigános, 67 éves hölgy, akit tanítványai Szirénnek neveztek, valamint Sz. Endréné, az 55 éves, hangos beszédű, ostoba Terike először egy cukrászdában találkozik. Minden okuk megvan, hogy utálják egymást. Terike ugyanis Irén törzsasztalához ül le, sőt, megrendeli Irén kedvenc süteményéből az utolsó darabot. Aztán mégis kénytelenek egymással szóba állni. Terike szeretne egy szépségszalonban munkát vállalni. Irén tanítani kezdi az idegen szavak (ezekből túl sok van manapság!) helyes kiejtésére. Együtt utaznak a villamoson, elfelejtenek leszállni, együtt maradnak, mesélik a történeteiket. A Deák téren alkalmi árustól vásárolnak rendőrségi jelvényt, hévízi pólót, térképet, és ezek birtokában próbálnak szerencsét, amíg eljutnak addig, hogy NAV-igazolványt hamisítsanak maguknak.


erike szerint eljött az idő, hogy óvodáskori álmát beteljesítse. Szőke, hosszú hajú királylány akar lenni, nem pedig görény, ahogyan óvodás társai mondták. Irén most hosszú özvegysége után társra talált benne. Mivel ért a könyveléshez, rögtön kifogásokat talál a műhaj-fodrásznál. Megpróbálja levágni kétmillió forintra – avagy a férfi odaadja a hőn óhajtott parókát Irénkének. Nos, innen már bűnügy lesz a dologból.
A másik két tevékeny, minden jelenetben fellépő, dalokat is éneklő szereplő Urbanivits Krisztina és Némedi Árpád. Utóbbit zenei vezetőként is említi a színlap. A dramaturg ezúttal Enyedi Éva, a szellemes díszlet és jelmez Michac Gábor ötlete. A jó összmunka sikert, jó mulatságot ígér a tízéves KV Társulattal a Mozsár Műhelyben.
dió
 

Nincsenek megjegyzések: