2018. május 6., vasárnap

Digitális játszótér a pécsi világörökségen




.

Kincskereső kalandot indít a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az UNESCO világörökségként elismert pécsi ókeresztény sírkamrák játékos megismeréséhez.


A Cella Septichora látogatói letölthetik a VisitorGame elnevezésű interaktív alkalmazást az okostelefonjaikra és az elrejtett QR kódok beolvasásával végigmehetnek az izgalmas multimédiás anyagokkal és kvízkérdésekkel tarkított pályán. 
A gamification, azaz játékosítás elvén működő modern játéktér lehetővé teszi a játszva tanulást, így motiválva a látogatókat az információk minél mélyebb és aktívabb befogadására.

A látogatók a bejáratnál található táblán tájékozódhatnak a játék menetéről.
Csupán egy okoskészülékre van szükségük az akár egyéniben, akár csoportosan játszható alkalmazás letöltéséhez. A kijelölt útvonalon a sírkamrában befelé haladva a játékosok eljuthatnak egyik tájékozódási pontról a másikra. Ezeken okostelefonjaik segítségével beolvassák a kihelyezett QR-kódokat, így megnyílik az adott állomáshoz rendelt kisfilm vagy animáció. A lejátszást követően kérdéseket kapnak a megtekintett anyagról és történelmi leírásról. A kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésükre. A helyes válaszokért a versenyzők pontokat kapnak, annál többet, minél gyorsabban válaszoltak.

A feladatok követik a látnivaló bejárásának ütemét és az éppen megtekintett tartalmak befogadására és megjegyzésére sarkallják a résztvevőket, hiszen a végén egy nagy kivetítőn látható a ranglista, amely megmutatja az elért eredményt és a többi játékoshoz képest elért pontszámot. A folyamatosan frissülő eredménytáblára nemcsak a napi rekordok, hanem az aktuális heti és havi legtöbb pontszámot elért játékosok nevei is felkerülnek.

A kérdések témái kiterjednek az ókori gasztronómia, vallási kultuszok és a temetkezési szokások területére, de szó lesz Sopianae építészetéről, valamint az ókori mindennapi életről, a ruházkodásról és a játékokról.

A tesztüzemet követen május 1-től élesben is kipróbálhatják kicsik és nagyok a modern multimédiás játékot.

http://www.pecsorokseg.hu/cella_septichora_latogatokozpont
http://septichora.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: