2018. május 15., kedd

A Pannon Filharmonikusok évadzárója a MÜPÁ-ban




.
Vass András

Az E.ON támogatásával a Művészetek Palotájában is bérleti hangversenyeket tart évente a Pannon Filharmonikusok nevű pécsi rezidens zenekar. A 2017/18-as évad záróeseményét a G betű jellemezte: Grieg, g-dúr- és g-moll-hangulatok. Szokás szerint az együttes neves szólistát is vendégül hívott: Dejan Lazić zongoraművészt.

A műsor első számában Vass András vezényelte Edvard Grieg (1843-1907) Holberg-szvitjét. Grieg ezzel a darabjával 1884-ben, születésének 200. évében a svéd-dán drámaíró, Ludvig Holberg emlékének állított emléket, akiben nagy romantikus elődjét látta. A barokk jegyében igyekezett a vonószenekarból egy-egy hangszerszólót kiemelni, ám a 19. század végén inkább kora érzelmességét hangsúlyozta vele, nem a 18. század zenei stílusát. Az öttételes Holberg-szvit mégis Grieg pályájának egyik legnépszerűbb műve lett. A karmester pálca nélkül vezényelte a főleg női vonósokból álló, ifjú zenekart.
Azután Maurice Ravel (1875-1937) háromtételes G-dúr zongoraversenye következett Dejan Lazić és a Pannon Szimfonikusok előadásában, ismét Vass András vezényletével. Ravel zenéje modern és lendületes, bár saját bevallása szerint két évig, lassan komponálta, hogy megküzdjön az amerikai szerzők divatjával. Sok elfoglaltsága és egészségi állapota miatt a bemutatón nem maga játszotta a zongoraszólót, csupán dirigálta az előadást. Az egész világon nagy sikert aratott vele. A zágrábi születésű, a legjobb külföldi iskolákat végzett fiatalember, világot járt zongorista fantasztikus lendülettel, mély átéléssel adta elő a szólamát. Az ünneplés nem is maradt el. Készségesen adott ráadást, egy ritkán hallható, rövid, de annál energikusabb Sosztakovics művet.  
A szünet után újra Grieg következett, az 1877/78-ban készült G-moll vonósnégyes, amiből az erdélyi születésű Vass András négytételes szimfonikus zenekari változatot írt. A példa Liszt Ferenc lehetett, aki több művét átalakította zongorára vagy zenekarra. Vass András ezúttal ősbemutatót produkált Grieg vonósnégyeséből, de magyaros lendülettel és ötletekkel, szerintünk feledve az északi szerző romantikus világát, ráadásul kissé hosszúra (40 percesre) nyújtva.
A Pannon Filharmonikusok végül a szikrázóan sikerült évad után így zárta bérleti hangversenyciklusát.

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: