2017. augusztus 12., szombat

Népszerű a magyar tarka marha




Az állattenyésztés és a húsfeldolgozás ágazatait tekintve az Európai Unió tagországai közül 2010-2016 között messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-f
elügyeletért felelős államtitkár a XVII. Tarka Marhafesztiválon Bonyhádon.

A kétnapos fesztivál alkalmat ad a szarvasmarha-tenyésztésben és a mezőgazdaságban érdekelt résztvevőknek a szakmai találkozásra. Emellett gasztronómiai, kulturális és szórakoztató élményeket nyújt a város és környéke lakóinak, a településre látogatóknak, külföldi testvérvárosoknak. A rendezvény jelentős mértékben hozzájárul a marhahúsfogyasztás népszerűsítéséhez, ezen kívül a helyi idegenforgalom fellendüléséhez. Két nap alatt egy tonna magyartarka hús kerül a bográcsokba, a szakmai napon pedig a nyársra.
A rendezvényen Zsigó Róbert a kormány állattenyésztés megerősítését segítő intézkedéseiről tartott előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon a húshasznú szarvasmarhatartás magas támogatási szintje középtávon, 2020-ig biztosan fennmarad. A világ marhahús-kereskedelme várhatóan tovább élénkül, a nemzetközi piaci kilátások kedvezőek, ez jelent lehetőséget az ágazat számára.
Kiemelte: Az elmúlt években több harmadik országbeli piac is megnyílt a magyar kereskedők számára, ami új lehetőséget biztosít a magyar vállalkozások fejlődésére. Élő szarvasmarha exportunk tekintetében nagy előrelépés, hogy egyszerűsített feltételekkel újraindult a törökországi export. A török Hús- és Tejtanács 2018. december 31-ig vámmentesen importálhat élőállatokat, frissen vágott és fagyasztott húsokat külföldi partnerektől, ezt a szarvasmarhára nézve 500.000 db-ban határozták meg.
Az államtitkár bejelentette: A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindent megtesz az exportlehetőségek további bővítése érdekében, komoly tárgyalásokat folytatnak például Szaúd-Arábiával is.
Felhívta a figyelmet, hogy a szarvasmarha ágazatot érintő legnagyobb állategészségügyi kihívás Európában jelenleg a bőrcsomósodáskór, mely betegség elleni harcban nagy előrelépés volt, hogy többek között Magyarország kezdeményezésére felülvizsgálták a korábbi uniós jogi szabályozást, és immár lehetőség nyílik a megelőző vakcinázás lefolytatására is. Hazánkban is megtörtént a szükséges vakcina készletek beszerzése, amennyiben bármely szomszédos országban a határtól számított 100 km-en belül kitörést jelentenek, végrehajtható a vakcinázási terv – tette hozzá.
Leszögezte: A szoros piaci versenyben és a gazdasági válságban, az oroszországi embargo nehézségei között is helytálló magyar állattenyésztők, tejtermelők, húsfeldolgozók minden támogatást megérdemelnek. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy ezt célzottan meg is kapják – szögezte le Zsigó Róbert.
 

Nincsenek megjegyzések: