2017. július 7., péntek

II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál




A 2017. július 28-30. között megrendezendő  II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál sajtótájékoztatója július 6-án zajlott a tó vízén, az Agárdi Hajóállomásról induló NADAP elnevezésű hajón.Az eseményen megjelent a fesztivál szervező bizottsága: Pethes Adrienn, a II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál főszervezője, Ferencz Klára, a II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál látványtervezője, Ölvedi Gábor, a II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál művészeti vezetője, Gróf Róbert, a II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál arculatfelelőse.


Az ütős hangszerek sereg­szemléje, a vonatkozó zenei irányzatot művelő együttesek fellépései hiányt pótolnak,  mutatja ezt az elmúlt év szeptemberében Velencén megrendezett  1. Ütős Fesztivál látogatottsága is,  ahol az esti koncertek csaknem  3 ezer  néző előtt zajlottak. A tavalyi fesztiválra épülve idén is fergeteges hangulatra és kiváló programokra lehet számítani.  

Elhangzott, a fesztivál a Velencei tóhoz oly szorosan kötődik, hogy további sikerei esetén a jövőben akár körbe is járják vele a tó körüli településeket.

A II. Velencei-tavi Ütős Fesztivál művészeti vezetője, Ölvedi Gábor ismét sok­színű és változatos zenei programokkal álmodta meg a rendezvényt. Idén a fesztivál szervezésekor és a programok összeállításakor még nagyobb hangsúlyt helyeznek a közösség-építésre. Családbarát fesztivált szeretnének, ahol kicsik és nagyok ütőhangszeres programokba, játékokba kapcsolódhatnak be, zenélésekhez csatlakozhatnak.    

A zenei élmények megélése során a sportot is be akarják kapcsolni, a helyszín, az Agárdi szabadstrand  erre biztosítja a lehetőségeket.
Napközben gyermek zenei rendezvények, interaktív mesejátékok kelthetik fel az ifjabbak érdeklődését.

Pénteken a Kurul dobosok új, az eddiginél is színesebb programjával indítanak, majd lágyabb világzenét ad elő a Meszecsinka együttes, a napot a fesztivál házigazdája, a Kongattack együttes világkörüli zenei utazása zárja.       

A szombat esti programokat a Daváj  együttes,  a fesztivál legszínesebb zenekara kezdi. Ők a szerb turbo forklórtól kezdve, a közép-afrikai zenén keresztül, prodigy-ig mindent játszanak.  
Követi őket a tavalyi ütős fesztivál talán legsikeresebb együttese, az Ataru Taiko dobszínház, kivételes látvány-, és fényjátékokkal. A záró-fellépő külföldi vendég a Tribali máltai zenekar, akik világzenét és rockot játszanak.  

Vasárnap további gyerek-programok várhatók.  

A színpadi produkciók után a parton jam-sassion örömdobolást, transzdobolást, közösségi aktivitást kívánnak szeretnének kelteni, melyhez számos hangszeres zenész kapcsolódik majd.   

Akárcsak az elmúlt évben, idén is cél a fesztivál lehető legnagyobb mértékű akadály-mentessége, nem kis erő-ráfordítással ez sikerülni látszik. Igény esetén jeltolmácsokat is hívnak.  A megjelent vásári portékák között olyan darabokat kínálnak majd, melyeket a vonatkozó közösségek állítanak elő.  


Az ütős fesztiválok életképességére vonatkozó kérdésre Ölvedi Gábor  válasza; magyar vonatkozásban voltak már próbálkozások ütős fesztiválra, egyesek 8-10 évig is fennmaradtak. Volt inkább szakmaibb és volt kicsit populárisabb. A tapasztalat azt mutatja, a kettő közé hatásos „belőni" a fesztivált, s így befogni a közönség érdeklődő sávját. Pethes Adrienn hozzáteszi, mielőtt elindultak ezzel a tevékenységgel, a győri ütős fesztivál éppen felhagyott működésével. Ez is hozzájárult itt a populárisabb irány választásához, a közönség zenélésbe való bevonásához.


A szervezők a 2017-es év fellépőiről:

A máltai Tri­bali zenekar a nemzetközi pszi­chedelikus, spirituális műfaj zseniális képviselője. Hatások és stílusok vegyülnek az acid rocktól az egzotikus, érzéki folktémákon, markáns szitárjátékon, keleti hangulatokon át a medita­tív zenéig.
http://idegen-szavak.hu/pszichedelikus 
http://www.tribalimusic.com/?_escaped_fragment_=  


A Velencei-tó életének meghatározó, minden­kiben nyomot hagyó zenei szín­foltja a Kongattack.  
Elementáris erővel feltörő zenéjük az ember azon képességét aktivizálja, amely kortól és nemtől függetle­nül ott rejlik mindannyiunkban, ritmusba kódolva.  
https://www.facebook.com/Kongattack-137854273092534/  


A több ezer éves keleti kultúra és japán dobművé­szet megelevenedésének lehet­nek tanúi az Ataru Taiko együttes előadásának nézői. Fer­geteges dinamika, kiváló koreográfia, az élmény adott.  
http://www.ataru.hu/index2.php?mkt=bemut 


DAWHY  :  Az együttes a keleti, balkáni, elektro, techno, metál, funk zenét értelmezi magyar zenei környezetben.


Meszecsin­ka - a Holdacska elnevezés egy bolgár népdalból ered.  Az együttes hét nyel­ven énekel (magyar, cigány, bol­gár, spanyol, finn, angol, arab), és sokféle stílust ötvöz. Ösztönből zenél és rácsodálkozik a világra, meg­kerüli a slágerlistákat és belelo­pakodik az emberek szívébe.
http://meszecsinka.hu/ 


Kurul dobosok - Az elmúlt évet követően, ismét fellép az ősi magyar és keleties hangokat, ritmusokat megszólaltató Kurul dobosok együttese.
http://kuruldobosok.hu/


G-Base  - Kiss G László jazz-ví­lágzenei formációja pénteki bemutat­kozó koncertjén két basszusgi­tárral, dobbal, didgeridoo-val és énekkel szerepel. Lendületes és improvizatív előadásmód, az eu­rópai és afroamerikai ritmusvi­lág együttélése, újraértelmezett jazz a jellemzőjük.



A koncertek mellett rengeteg kísérő program is várja az érdeklődőket:

Újdonság:
a Beat Box Session (szájdobolás), bárki felmehet a színpadra produkciójával
https://en.wikipedia.org/wiki/Beatboxing   
az új-zélandi harci táncot, a maori harcosok csatára tüzelő táncát idézi meg az amatőr  
Haka Bajnokság, melyre családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek nevezhetnek, mérhetik össze mozgás-tudásukat. A győztes a nagyszínpadon mutatkozhat be, s díjat nyer.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Haka   
Ez a fajta rendkívül eredményes énekes-táncos produkció az újzélandi rögbi válogatottat világbajnoksághoz segítette. Utóbbi időben szélesebb körben vált népszerűvé, pl. vőlegények lepik meg arájukat ilyen Haka bemutatóval...


Lesz Gubás Gabi mesejáték, Metronom Dobiskola, Tibeti Hangtál Kalandok, Afro tánctanítás,  
Water Drumming, Tűzön járás, Intarktív Dobtér, Beach Rögbi, Mesejurta, , Szabadi Anni,  
Girassol-szamba, esti jam, fényfestés, vízisportok.   

A székesfehérvári Vörösmarty rádió reggel 8-órától a fesztivál helyszínéről adja műsorát, a tényleges fesztivál-programok 10-órától indulnak.


Az egész rendezvény ingyenes!


https://www.utosfeszt.hu/
  

Nincsenek megjegyzések: