2017. április 27., csütörtök

Tíz éves az agárdi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál
Tizedik éve hívja és látja vendégül többnapos fesztiváljára a Velencei-tó parti település május első hétvégéjén az ország minden régiójából érkező látogatóit Gárdony Város Önkormányzata. A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és
Pálinkafesztivál gazdag gasztronómiai és kulturális programkínálata több ezer vendéget szórakoztat, mely nemcsak a hat országból idelátogató, nagy létszámú testvérvárosi delegációk számára fontos találkozóhely, hanem a külföldi egyéni és csoportos turisták kedvelt utazási célpontjává is vált a helyiek nagy örömére.
A tópartra vivő sétány mellett megrendezett fesztiválon esténként látványos koncertek pezsdítik a hangulatot: idén a Csík zenekar, Péter Szabó Szilvia, Ismerős Arcok, A Kutya Vacsorája lépnek fel este 8-kor. A napközben is kiváló hangulat felelőse 2017-ben a Gucza Partyzans Brass Band, a Los Andinos, a The Bits Beatles Emlékzenekar, Csík János és az Esszencia Produkció, Fehérvár Big Band, Boka és a Klikk, Drumsters dobzenekar, a városban élő jazz zenészek: a Dobai Trió és a Mr. G Blues zenekar, és a Kongattak dob-formáció. A gyerekek és szüleik, nagyszülei örömére idén a Kaláka együttes is fellép a fesztiválon. A gyerekeknek az óriásbábos BAB Társulat is készül meglepetéssel, produkciójuk címe: Fenevadak a forgatagban. A fesztiválközpontban, a szarvas szobor köré a helyi alkotó fiatalokból álló Felhő csoport varázsligetet varázsol, és szintén itt próbálhatjuk ki, milyen lehet az év madarának, tengelicnek lenni. Furfangos csudavilág interaktív kiállítás és játszóház is lesz, valamint interaktív cirkuszi játszótér és "Legyél te is művész" foglalkozások. Szombaton egy igazi kovácsmester is ellátogat hozzánk, hogy a papírmerítőkkel együtt felidézze a régi korok hangulatát. A Festők Utcája szombaton lesz nyitva a Gárdonyi Géza sétányon, itt a városban és a tó körül élő festőművészek állítanak ki és festik meg előttünk csodás képeiket. A tóparton ingyenes sárkányhajó túrák indulnak, lesz szigetkerülő túra a Nádas-tó környezetvédő alapítvánnyal, ingyenes kenuzás a VVSI-vel, kalandozás a tó nádrengetében az agárdi kikötőből induló hajójárattal. Az idei fesztiválunk egyik különlegessége, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség által szervezett hagyományos Velencei-tavi évadnyitó rendezvénye, mely a fesztiválközponthoz közeli Napsugár strandon kerül megrendezésre április 30-án, vasárnap. Felnőtt nyílt egyéni parti és csónakos horgászversenyek, ifjúsági nyílt egyéni és gyermek csapat horgászversenyek és halászléfőző verseny zajlanak majd itt.
A Velencei-tó körüli pincészetek, a régióbeli pálinkafőzdék kiváló termékeikkel várják a fesztiválra érkezőket Agárdra, a Destillata nagydíjas Agárdi Pálinkafőzde városába. Az idén jubiláló fesztivál tavaly kiérdemelte a „Gasztroélmények Éve" védjegyet, melyet a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Fesztiválszövetség ítél oda azon fesztiválok szervezőinek, akik minőségi ételekkel, programokkal és szolgáltatásokkal várják a közönséget. A Velencei-tó környékének, a Váli völgynek legkiválóbb őstermelői, kistermelői is jelen vannak az ország szinte minden szegletéből érkező őstermelőkkel együtt idén is, hogy a portékások, kézművesek, lepényesek, kézműves sörösök mellett a hungarikumok minél teljesebb kínálatát is felvonultathassák.
A madárvártán madárgyűrűzés a Madártani Egyesülettel és kilátóbeli távcsöves tófelfedező élmények hívogatnak. A fesztivál futóversenyt szombaton tartjuk, a térségi májusfát vasárnap délelőtt állítjuk, melyhez a szalagokat futók hozzák el nekünk a tó körüli településekről a testvérvárosok és a tó körüli települések neveivel. Minden évben elindul a tó épített, természeti és kulturális értékeit felfedező Nagy-Kultúra autóbuszos kirándulás, hogy Agárd, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró kulturális örökségét közelebb hozza a fesztiválra érkező vendégekhez.
A Velencei-tavi Galériában vasárnap 11-kor Szabó Imre címzetes megyei levéltár igazgató tart vetített képes előadást „A Velencei-tó vadászata a két világháború között" címmel, mely előadást nemcsak a vadászati kultúra iránt érdeklődők, de a Velencei-tó élővilágát, történelmét közelebbről megismerni szándékozók számára is érdekes programelem. A-négy napos rendezvényzáró eseménye a város fiataljainak tűzzsonglőr produkciója a hagyományoknak megfelelően - abban bízva, hogy ezzel is kedvet tudnak csinálni a nyári, év közbeni visszatéréshez a látogatókban, mely a fesztivál fontos célja.
A fesztivál Gárdony Város Önkormányzat szervezésében valósul meg. Fővédnök: Tóth István polgármester.. A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartják.
www.velenceitofeszt.hu


CsatolmányMéret
tizedik_halvadborpalinka_feszt_program.pdf460.86 KB

Nincsenek megjegyzések: