2017. április 8., szombat

A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen
A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen. Április 9-én, 16 órától a Fórum Debrecen előtt, a Csapó utcai sétálóövezetben Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök barkaszentelési liturgiája, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntése után a bibliai kort idéző jelmezesekkel és a kapuzó táncokat járó néptáncos lányokkal közösen érkeznek a résztvevők a Kossuth térre. A Kossuth tértől indul útjára a "Jézus keresztútja a családban" címet viselő bibliai keresztút, majd kilenc állomást érintve tér oda vissza.A virágvasárnap közös ünneplése azt bizonyítja, hogy Debrecen olyan spirituális központja Magyarországnak, ahol katolikusok, reformátusok, baptisták, evangélikusok nagyon jó együttműködést tudnak kialakítani és párbeszédet folytatni - hangsúlyozta Debrecen polgármestere a Kölcsey Központban megtartott keddi sajtótájékoztatón. Papp László nagyszerű kezdeményezésnek tartja a virágvasárnapra tervezett programot és az egyházi összefogást a város vezetése személyes jelenlétével is támogatja.

Róma helyett Debrecent, a pápa által celebrált ünnepi mise helyett a debreceni virágvasárnapot választottam - árulta el Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája az ünnep előkészületeivel kapcsolatban. Örömmel döntöttem így, hogy egy nappal hamarabb, szombaton hazatérjek Rómából, mert megismerve a kezdeményezésnek a részleteit, rájöttem, hogy ez a debreceni rendezvény milyen színes, mennyire sok embert szólít meg és mennyire mélyen keresztény. Ez a program nem csak a mi híveinknek, felekezeteinknek szól, hanem hordozza azt az igaz tartalmat, hogy az ember alapvetően Istenre utalt lény, még hogyha sokan nem is tudják ezt.

Húsz éve élek Debrecenben - mindezt már Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke osztotta meg az újságírókkal - és a közelgő esemény kapcsán is elmondhatom, hogy ennek a városnak lelke van. Egy emberből, ha kiszáll a lélek, akkor meghall. Ha egy város vagy nemzet lelketlenné válik, akkor barbár lesz. Ez most az igazi kérdés a keresztény Európában, hogy lelke lesz, vagy meghall. Debrecenben ez a példaértékű összefogás azért jött létre, hogy lélekkel töltse meg az ünnepet. Nemcsak a hívekhez szólunk, hanem azokhoz is, akik eddig elmenekültek, hogy nem elmenekülni kell az ünnep elől, hanem ünnepelni kell.

Nem egy új ünnepet találtunk most ki, hanem egy ünnepnek a régi fényét hozzuk vissza - mondta bevezetőjében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A virágvasárnap egy olyan előkészület a Nagyhét eseményeire, amely rávilágítanak arra, hogy milyen ambivalens a mi készülődésünk: van benne könny és van benne öröm. Amikor Debrecenben ezen a jelképes bevonuláson veszünk részt, akkor ezt azért tesszük, mert eltelt a rendszerváltozás jó néhány év, de sok ember szívében Jézus bevonulása nagyon nehezen történik meg. A virágvasárnap történelmi együttléte után pedig most először jön el Magyarországon, így Debrecenben is, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap lesz.
A reformátusok az ünnep jegyében a hajléktalanokat ellátó Péterfia utcai központban harangot is szentelnek.

Debrecen katonái nevében elmondhatom, hogy nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a virágvasárnap zárásaként, 18 órakor a Debreceni Nagytemplomban zenés áhítattal egybekötött ünnepi koncertet adhat a Helyőrségi Zenekar. Lippai Péter, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy már ötödik alkalommal vesznek részt ilyen jellegű szolgálaton.

A közösségben megélt élmény mindig segíti az ünnep mondanivalójának befogadását - hangsúlyozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Debrecenben szerencsére sok ilyen lehetőség kínálkozik, amikor együtt élhetjük meg a legszentebb üzeneteinket, legyen az nemzeti ünnepünk kapcsán a szabadság, például március 15-án, vagy a szeretet, év végén az adventi várakozás idején. Az idei virágvasárnap is olyan közreműködőket sikerült megszólítani, akik nemcsak most, hanem az év bármely időszakában örömmel vállalják a közösségért való szolgálatot.

http://www.fonixinfo.hu/
 

Nincsenek megjegyzések: