2015. június 16., kedd

A tíz legjobb pesti sörkocsma




Egy londoni lap nagy cikket közölt Budapest éjszakai életéről, és örömmel említette meg a tíz legjobb fővárosi sörkocsmát, ami nem csoda egy brit napilaptól. Korábban már szólt a híres romkocsmákról, de új felfedezése a Főzdefeszt, a magyar kézműves sörök forradalmát ünneplő fesztiválról. A június eleji három napon az országszerte megnyílt mini sörfőzdék mutatkoznak be a fővárosban, köztük az ún. „cigány kézművesek"a népszerű street food falatok társaságában. A lap külön kiemeli az olcsó árakat: egy pint frissen csapolt sör csupán egy-másfél angol fontba kerül. A sör ünnepére legalább negyvenezer sörrajongó kíváncsi. 



A tíz legjobb között első az Élesztő egy kis nyolcadik kerületi üveggyár helyén. Romkocsma jellegű pince 21 különféle csapolt sörrel és olcsó harapnivalóval, jó kávéval. A mixer, Németh Gábor sör-koktélt kever, például Éden néven limonádéval, levendulával és mézsziruppal.

A Gozsdu-udvarban a Léhűtő egyesíti magában a bárt, a bisztrót és a klubot. Kósa Kolos vezette be a Főzdefesztre 50 kis kézműves készítő több mint 200 sörét. Kínálatában általában 60 sör szerepel. A leghíresebbek: Fekete Erdő, Keserű Méz, Vörösbegy.

A Jónás kézműves sörbár csak 18 hónapja hódít a Bálnában, a jórészt kihasználatlan épületben. Napos teraszáról szép kilátás nyílik Budára. Reketye-Triffán Zoli, a tulaj remek amerikai típusú barna sörrel, „cigány sörökkel" és Hara'Pink nevű búzasörével felvidítja a Fővám tér környékét.

Csak a jó sör nevű hely a Kertész utcában olyan, mintha valamelyik barátunkhoz látogatnánk. A polcokon 300 fajta palackos sör sorakozik. Kővári Gergely 2009 óta főzi a sajátját a saját ízlése szerint. Itt étel nincs, csak jó sör van, és este 9-kor bezár.

A Kandalló kézműves kocsma szintén a Kertész utcában divatos hely lett vastag, ízes burgerekkel és minden elképzelhető kolbásszal. Az üveges sörválaszték kicsi, de a csapokból 16 kézműves termék folyik: a Fekete Hollótól a Kalteneckerig és a szlovák sörökig. Lehet kóstolni bio-borokat és gyümölcspálinkákat is. Nyáron megnyitják hozzá a Kandalló Kertet.

A Legenda Sörfőzde a XVI. kerületben már legendássá vált a címkéivel. 38 sört hoz forgalomba különböző fantázianeveken. Meglepő a füstölt szalonnás aromájú.

A Rizmajer Sörház tulajdonosa, Rizmajer József mondható a budapesti kézműves sörök keresztapjának. 1994-ben kezdte a sörfőzést a saját pincéjében, majd az apró „cigány főzdékkel" közösen hozta divatba ezt az árut. A főváros központjától jó félórányi utazásra, a XXI. kerületben hozta létre a sörkertjét, ahol zsíros kenyeret lilahagymával szolgál fel a kevésbé keserű világos sörök mellé. Alkoholba áztatott csokoládét és kakaóbabot adagol némelyik fajtába. Neves sörei közül valók: a Cortez és a Kukorica.

A sörrajongók kedvenc helye a Hopfanatic Brew Pub az Andrássy úthoz közeli Hunyadi téren. A választék tízféle csapolt és 50-60 fajta üveges sör. Kiss Tamás 2013 óta főzi a saját IPA sörét, ami leginkább a német fehérre hajaz. A legerősebb magyar fajta a komoly porter, 12%-os. Van még az Alulu, egy könnyed nyári ital, amibe az erjesztés során reszelt kókusz kerül. A kínáló tálcán mindössze két fontért öt különböző sört lehet kóstolgatni.

Mágnesként vonzza a turistát a Zsidó Negyedben, a nagy zsinagóga szomszédságában a Neked csak, Dezső! Csupán hat hónapja nyitott meg, még nem szerepel az útikönyvekben, de híre a diákok és a hipszterek között hamar elterjedt. A kommunista korszak egyik betiltott filmjéről kapta a nevét. 30 kézműves sörfajtából nyolcat csapra is ver. Ilyenek a Horizont Japán Búza, Sorachi Ace, vagy az Xmoke. Említésre méltó a különféle malátákból készült, szellemes elnevezésű Ale Capone, valamint a szűretlen lager, a Fóti Zwickl.

A tizedik nevezetesség a Csupor. A „cigány kézművesek" közül egy éve emelkedett a magasba a Csupor Márton vezette kocsma csillaga. A Bunny Hop idén márciusban elnyerte a Pale Ale aranyérmet Dublinban. Ezután nyitott meg a budapesti intézmény a Dessewffy utcában. A kissé giccses bejárat mögötti fülkében lévő bár dísztelen, de mindig tömve van. A tulaj folyton attól fél, hogy nem képes elég sört főzni az összes látogatónak. A Tántorgó Pár nevű IPA, a ThermoSTOUT  és a  WHEATathatatlan fantázianevű fehér söre zseniális, az utóbbi korianderrel és narancshéjjal ízesített.


Angolból fordította a The Guardian beszámolóját: Dobi Ildikó 
 

Nincsenek megjegyzések: