2015. június 23., kedd

„A báb nem korosztály, hanem műfaj!"




A Budapest Bábszínház a 2014/2015-ös évadban megtartotta az előző évad kiemelkedő látogatottsági adatait. A közel kéttucatnyi repertoár-előadás mellett - köztük négy premier - több vendégjátékra, valamint önerőből létrehozott fesztiválra került sor. A közönség pozitív visszajelzései mellett pedig szakmai sikerek sem maradtak el.

A Budapest Bábszínház 390 előadását a 2014/2015-ös évadban 98.391 néző látta, ami az előző szezonnal megegyező, 101%-os látogatottságot jelent. A színház alapfeladatának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megismertetését a színházzal, ugyanakkor a műfaj hagyományainak ápolása mellett a kísérletezésre is nagy hangsúlyt fektet. Ennek megfelelően a 2014/2015-ös évadban „A báb nem korosztály, hanem műfaj!" mottó jegyében erősödött az ifjúsági és felnőttrepertoár, ugyanakkor nem csökkent az óvodás és kisiskolás nézőknek szánt produkciók száma sem.

A 2014/2015-ös évadban két játszóhelyen, a színházteremben és a Játszó-téren négy bemutatóra - Hagymácska (rendező: Veres András), Hoppá-hoppá! avagy Vadkan Dönci és Cirmos Liza (rendező: Kuthy Ágnes), Hókirálynő (rendező: Fige Attila), Kabaré (rendező: Alföldi Róbert; a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben) - , valamint egy felújításra - Az ember tragédiája (rendező: Garas Dezső) - került sor.
A Koós Iván Galéria három kiállításnak - A szlovén bábművészet 100 éve, Koós Iván életmű-kiálltás, Népek meséi - adott otthont. A Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt tekinthető meg a Budapest Bábszínház, valamint elődje, az Állami Bábszínház gyerek- és felnőttelőadásaiban színpadra lépett égi-földi teremtményekből készült minitárlat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Márciusban zajlott a hatodik alkalommal megrendezett, immáron tematikussá vált BÁBU Fesztivál,  amelynek fókuszprogramjában első alkalommal Kemény Henrik életműve, Vitéz László és a vásári bábjáték állt. A programban minikonferencia és könyvbemutató is szerepelt.
Március 21-én a Budapest Bábszínház kezdeményezésére a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl második alkalommal ünnepelték közösen a Bábszínházi világnapot.  Az eseménysorozat célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra. Ezen a napon a bábszínházak falain kívül mutatták meg magukat a bábosok. A kezdeményezéshez több mint húsz településről mintegy negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott. A Bábszínházi világnap fővédnöke ismét dr. Áder János köztársasági elnök volt, a helyi események védnökségét ezúttal is a települések polgármesterei - köztük Tarlós István főpolgármester - vállalták. A Budapest Bábszínház művészei iskolákban, óvodákban olvastak meséket, bábok elevenedtek meg piacokon és játszótereken, az Operában és a Török Kulturális Intézetben, a színház előcsarnokában pedig délután és este kézműves programok várták az érdeklődőket.

A Budapest Bábszínház az évad során vendégül látta a Szabadkai Gyermekszínházat, a Białystoki Bábszínházat, az Árgyélus Színházat, a Ciróka Bábszínházat, a Mesebolt Bábszínházat, a független előadók közül Pályi Jánost, Fabók Mancsi Bábszínházát, a Bábrándozók Társulatot.

Több rangos díjjal és elismeréssel is gazdagodott a társulat.
A Boribon és Annipanni (rendező: Ellinger Edina) megkapta a Színikritikusok Díját a Színházi Kritikusok Céhének tagjai szavazata alapján, a 2013/2014-es évad legjobb gyerekelőadásaként. A Marék Veronika történeteiből készült produkció Szabadkai Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon a a fesztivál fődíját kapta, Bercsényi Pétert pedig a legjobb alakítás díjával ismerték el.
A Tíz emelet boldogság a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban készült a 2013/2014-es évadban. Hannus Zoltánt az előadásban nyújtott teljesítményéért a Magyarországi Bábszínházak Országos Találkozóján a Magyar Bábművészek Szövetségének különdíjával ismerték el. A Kovács Petra Eszter rendezte produkciót idén a csíkszeredai Lurkó Fesztivál közönsége is láthatta.

A Hétfejű Tündér Bangkokba, a Harmony World Puppet Carnivalra kapott meghívást, ahol a világ 80 országából 166 produkció szerepelt a versenyprogramban.  Az előadás a zsűri döntése alapján a legjobb látvány díját kapta meg (tervező: Mátravölgyi Ákos). A Lázár Ervin meséjéből készült, Gimesi Dóra által színpadra írt előadás sikersorozata Kragujevácon, az Arany Szikra Fesztiválon folytatódott,  ahol a legjobb előadás, legjobb rendezés (Kuthy Ágnes), legjobb zene (Sáry László), legjobb tervezés (Mátravölgyi Ákos) és legjobb színészi összjáték (Hoffer Károly, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba) díjával ismerték el az alkotókat.

A Lúdas Matyi (rendező: Fige Attila) a Banja Luka-i Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon a zsűri nagydíját kapta, a címszerepet alakító Tatai Zsoltot a legjobb férfi-, a Klárát játszó Kovács Juditot a legjobb női alakítás díjával tüntették ki.
A Színikritikusok Díjával, valamint az Üveghegy-díjjal is elismert Semmi (rendező: Hoffer Károly) szerepelt a DESZKA Fesztivál programjában.

A fesztiválmeghívásokon túl hazai és külföldi bábszínházakban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a kaposvári BábSzínTérben és a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban is vendégeskedett a társulat előadásokkal.

A színház művészei közül Kovács Mariannát Aase-díjjal, Blasek Gyöngyit a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Az évadzáró társulati ülésen két díjat adtak át. A társulat szavazatai alapján a Havas-B. Kiss-díjat Pallai Mara színész, a Kovács József-díjat Fekete-Zsila Andrea, a gazdasági titkárság vezetője kapta.

A 2015/2016-os évad első felének bemutatói közül az óvodásoknak szól a Beatrix Potter meseregényéből készült Nyúl Péter (rendező: Ellinger Edina), az alsó tagozatosok - részben új szereposztással - ismét láthatják Lázár Ervin klasszikusát, A legkisebb boszorkányt, az ifjúsági és felnőttkorú közönség számára pedig a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, a Természetes Vészek Kollektívával együttműködésben készül az Oidipusz-karantén (rendező: Veres András).

www.budapest-babszinhaz.hu
https://www.facebook.com/babszinhaz

Nincsenek megjegyzések: