.
A közelmúltban a Pannontej Zrt meghívására Magyarországon járt Roland
Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke. A
világhírű sajtmester nem először látogatott hazánkba, állítása szerint
mindig szívesen inspirálódik a gazdag gasztronómiai kultúrával
rendelkező Magyarországon. Ezúttal azonban ő mutatott újdonságot, amikor
a nagy hagyományokkal rendelkező, mégis modern ízvilágú Ile de France
sajtcsaládon keresztül beavatott minket a sajtgyártás és fogyasztás
kulisszatitkaiba. Előadásán nagy hangsúlyt kapott a hagyományos
sajtkészítés és a modern technológiai megoldások ötvözetének fontossága.
Az ő pontokba szedett tanácsai segítségével magunk is értő és
elkötelezett sajtfogyasztóvá válhatunk
- Tiszteld a természetet!
A természet gyönyörű körforgásának eredménye az ízekben gazdag sajt
is. Egy jó körülmények között tartott tehén jó minőségű tejet ad,
melyből könnyű kiváló sajtot készíteni. Becsüljük meg hát a termést adó
földet, a haszonállatot és gondozója áldozatos munkáját is. Igyekezzünk
helyi termesztésű, vagy helyben készült ételeket fogyasztani.
- Tradícióban a tudás
A XXI. századi ember életkörülményei jelentősen megváltoztak az
elődeikéhez képest. Természetes, hogy a társadalmi fejlődés az étkezési
kultúra változását is magával hozza. A modern sajtgyártás viszont csak
akkor képes magas színvonalú és kiváló ízű sajtokat alkotni, ha a
sajtkészítés több évszázados hagyományaiból merít ihletet. Olyan gyártók
termékeit fogyasszuk, akik korszerű technológiai megoldásokkal, de a
régi, gazdag sajtkészítési hagyományok átültetésével készítik el
termékeiket.
- A praktikus és ínycsiklandó találkozása
A megfelelő ízélmény nagyban múlik a csomagoláson is. A visszazárható
műanyag csomagolások lehet, hogy első látásra kevésbé vonzóak viszont
sokkal tovább megőrzik a sajtszeletek ízét és állagát. Nem
elhanyagolható tulajdonság ez, hiszen egy fárasztó nap végén senki nem
szereti, ha egy hűtő ízű, kiszáradt sajttetem a vacsorája.
- Kóstolj, ne egyél!
A sajtok kóstolása a látvánnyal kezdődik és a szaglással és a
tapintással folytatódik. Ha kicsomagolás után egyből, nagy falatokban
megesszük a sajtot, akkor szegényebbek leszünk azokkal az élményekkel,
melyek valódi kulináris kalandozássá változtatják az étkezést.
- Eredeti ízében az igazi
A legtöbb sajtnak nem áll jól a konyhai feldolgozás. Az Ile de France
sajtcsalád öt tagjának például mind egymástól nagyon különböző,
karakteres íze van. Van köztük lágyan tejszínes, és gyümölcsösen
karakteres is. A legnagyobb ízélményt akkor adják, ha jó minőségű, friss
alapanyagokkal együtt fogyasztjuk őket. A legtöbb sajtra ugyanez igaz.
Vékonyan vajazott, ropogós kenyér, egy szelet sajt, friss menta,
paradicsom és egy csipetnyi frissen őrölt bors: kész is az isteni
vacsora!
- Nem kell különleges alapanyag
A nagyszerű kulináris élményhez nem kell különleges alakalom vagy
különleges alapanyag. Egy dolog viszont nélkülözhetetlen: a kreativitás.
Vásároljunk helyi, az idénynek megfelelő alapanyagokat és bátran
párosítsuk össze! A savasabb bogyós gyümölcsök még jobban kihozzák a
sajtok gyümölcsös ízét, a rusztikusabb hozzávalók pedig az erősebb
ízekhez passzolnak. Fogyaszd könnyű ebédnek, készíts belőlük vendégváró
hideg vagy melegszendvicseket, vagy gyors családi vacsorát. Az Ile de
France sajtok minden alkalomra tökéletesen alkalmasak.
- Annyi mindent nem szerettem még…
Légy nyitott az új ízpárosításokra. Legyen a kedvenc sajtod az, amit
még nem kóstoltál! Próbáltál már almával camembert sajtot, zsenge
újhagymával nagylyukú sajtot, sült paprikával pedig olvadó, mégis
karakteres sajtot? Itt az idő, hogy megkóstold! És még annyi minden mást
is. Ne várj holnapig…
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése