2018. augusztus 5., vasárnap

Fröccskészítés otthon, egyszerűen




.
Almafröccs

A bor és a szóda kapcsolata évszázados múltra tekint vissza, a fröccsözés már dédapáink és dédanyáink számára is természetes felfrissülést jelentett nyáron. Szinte minden közép-európai országban van hagyománya ennek a keverésnek, de csak a magyarok tudnak annyiféle elnevezést a fröccsre, melyet talán még megjegyezni is nehéz. „Nem utolsósorban mi ragaszkodunk a leginkább a szódával történő keveréshez, hiszen ettől lesz igazán frissítő” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.


A jó fröccs elkészítéséhez érdemes enyhén zamatos, jó minőségű, nem túl savas bort választani. A leginkább kedvelt fröccsbor az olaszrizling, de népszerű a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér is. Valamint egyre többen döntenek a rosé mellett. „Ugyancsak fontos szempont, hogy a fröccsöt szódával készítsük el, ebben nagy segítségünkre lehet egy SodaStream szénsavasító készülék, mellyel a kívánt szénsaverősséggel készíthető el a szóda” – tette hozzá a szakember.  

A fröccsnél számtalan keverési arány létezik, de a klasszikusok között továbbra is ott van a Kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda), a Nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda) a Hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szóda), a Házmester (3 dl bor + 2 dl szóda) és a Viceházmester (2 dl bor + 3 dl szóda). A témában kicsit jártasabbak pedig akár a Krúdy- (9 dl bor és 1 dl szóda), vagy akár a Magyar-angol (6 dl bor és 3 dl szóda) fröccsöt is elkészíthetik. Napjainkban egyre divatosabbak szörp, vagy gyümölcs hozzáadásával készülő fröccsök, de a klasszikusok továbbra is nagy szépszerűségnek örvendenek. A SodaStream összegyűjtött három közkedvelt receptet.

Bodzafröccs
A bodza meglehetősen hatékony gyógynövény, magas vitamintartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas betegségek megelőzésére. A szénsavas vizet eleve selymes, kellemes ízzel ruházza fel. Száraz fehérborral keverve pedig enyhén édeskés, szörpös ital lesz végeredmény, melyben felerősödik a bor gyümölcsös karaktere. Természetesen íz világát nagyban meghatározza a keverési arány, melyet célszerű ízlésünknek megfelelően meghatározni.

Rosé málnafröccs
A málna sok más piros színű gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. Édesen-savanykás íze miatt kiváló társa lehet egy félédes, könnyed Rosé Cuvée-nek, mely gyümölcsös és fűszeres ízével hívja fel magára a figyelmet. A rosé málnafröccs elkészítéséhez először tegyünk néhány szem málnát a poharunkba, majd a tetszés szerint meghatározott keverési arányban adjuk hozzá a bort és a szódát. A végeredményt érdemes feltuningolni jéggel és mentalevéllel.

Almafröccs
Az almafröccs alapvetően azoknak ajánlott, akik szeretnének alkoholmentes frissítőt fogyasztani, de közben nem mondanának le a szóda élvezetéről sem. Az almafröccsöt célszerű 100%-os almaléből, vagy alma sűrítményből elkészíteni, mert így nemcsak ízletes, hanem egészséges frissítő kerülhet az asztalra.  „Természetesen, aki mégis szeretné alkoholos változatban fogyasztani, annak elég a szóda és az alma mellé száraz fehér bort adagolni. Az almafröccs borral, illetve bor nélkül is örökzöld slágernek tekinthető” – jegyezte meg a SodaStream termékmenedzsere.  

Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: