2017. május 23., kedd

Szerdán kezdődik a Budapest Folk Fest




Hallgass válogatott muzsikákat és kortyolj remek borokat a Várkert Bazár teraszán! 2017. május 24-28. között „Folk delicatess" a városban. Május 24-én veszi kezdetét a 8. Budapest Folk Fest a Fonó szervezésében.


Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. E köré a gondolat köré épül a Fonó által minden tavasszal megrendezett Budapest Folk Fest programja. A szezonnyitó, részben szabadtéri fesztiválon ezért éppúgy elfér az autentikus népzene és táncház, mint a román gipsy zene vagy a balkáni muzsikák.
Az összekötő kapocs a hagyományokban rejlő erő, ami továbbvisz egy olyan vidékre, ahol a régi nem fél az újtól és ahol az új nem utasítja el a régit. A szervezők minden évben egy szokatlan, de annál izgalmasabb válogatást nyújtanak az idei év folk produkcióiból.

Az ötnapos nép- és világzenei programsorozatnak a Fonó mellett a Várkert Bazár ad otthont. A fesztivál több külföldi művészt lát vendégül, így fellép a világhírű török BabaZula, a lengyel Dikanda, két remek román gipsy zenekar, a Nadara és a Mahala Rai Banda, itt lesz a makedón gitárlegenda, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvósfenomén Theodosii Spassov, a spanyolországi görögökből álló Trio Feta Orchestra és a sokoldalú izraeli fúvós, Amir Gwirtzman. A hazai fellépők között szerepel a Barabás Lőrinc trombitás és kvartettje, akik együtt muzsikálnak Kézdy Lucával, a Buda Folk Band, a ghánai származású Sena és a remek népzenészekből álló Esszencia. A folkkocsmában a Tokos, a Fanfara Complexa, a PásztorHóra és a Fokos muzsikál. A Fonó szerdai táncházába vajdaszentiványi adatközlő mestereket hívtak, a Várkert Bazárban vasárnap ingyenes családi programmal várják délután a gyerekeket, este pedig a felnőtteket. A Babel Sound Borteraszra a belépés szintén ingyenes.
Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. E köré a gondolat köré épül a Fonó által minden tavasszal megrendezett Budapest Folk Fest programja.

A szezonnyitó, részben szabadtéri fesztiválon ezért éppúgy elfér az autentikus népzene és táncház, mint a román gipsy zene vagy a balkáni muzsikák. Az összekötő kapocs a hagyományokban rejlő erő, ami továbbvisz egy olyan vidékre, ahol a régi nem fél az újtól és ahol az új nem utasítja el a régit. A szervezők minden évben egy szokatlan, de annál izgalmasabb válogatást nyújtanak az idei év folk produkcióiból.

A fesztivál idén is autentikus táncházzal indul a Sztregova utcai Fonóban, ahol vajdaszentiványi táncos és zenész hagyományőrző mestereket látnak vendégül. Ezután négy napon át a Várkert Bazár Öntőház Udvara ad otthont a világzenei nagykoncerteknek kiegészülve a Babel Sound Borterasszal, ahol a legjobb táncházi zenekarok muzsikálnak folkkocsmát. A fesztivál idei kiemelt vendége lesz a pszichedelikus folk és az elektronikus világzene határain mozgó, koncertjeiken összművészeti élményt nyújtó, török BaBaZuLa, két remek román gipsy zenekar a Mahala Rai Banda és a Nadara, együtt lép fel a legendás makedón gitáros, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvosfenomén, Theodosii Spassov és itt lesz a Buda Folk Band „testvére" a lengyel Dikanda, akiknek a toplistákat döntögető magyar zenekar egy meghívás kapcsán a létrejöttét köszönheti.

Vasárnap ingyenes gyerekprogrammal várják a családokat 15 órától, gólyalábasok, Majoros Ági Bábszínháza és a Sarjú Banda lép fel.
A fesztiválra napijegy és bérlet váltható. A vasárnapi teljes program és az esti folkkocsmák ingyenesek!

24. szerda
18:30 Budapest Folk Fest (Fonó) Vajdaszentiványi gála adatközlőkkel. Muzsikál: Bazseva

25. csütörtök
19:00 Budapest Folk Fest (Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Esszencia
20:30 Nadara (RO)
22:00 Mahala Rai Banda (RO)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Tokos

26. péntek
19:00   Budapest Folk Fest (Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Barabás Lőrinc Quartet feat Kézdy Luca
20:30 Vlatko Stefanovksi (MAC) és Theodosii Spassov (BG) duó
22:00 Sena
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Fanfara Complexa

27. szombat
19:00 Budapest Folk Fest (Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Gypo Circus
20:30 Trio Feta Orchestra (ES)
22:00 BaBa ZuLa (TR)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: PásztorHóra

28. vasárnap
15.00 Budapest Folk Fest (Várkert Bazár)
Reneszánsz Udvar
15.00 Szárnyas Sárkányok előadás - gólyalábasok
16.00 Majorosi Ági bábszínháza: Százszorszép Bóbiska
17.30 Sarjú Banda - concert
Öntőház Udvar
19.00 Amir Gwirtzman (IL)
20.00 Buda Folk Band
21.30 Dikanda (PL)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Fokos

A Budapest Folk Festre jegyek kaphatók a fono.hu, jegy.hu weboldalon, a helyszíneken, valamint a Fonó honlapján.

http://fono.jegy.hu/event/category/fesztival-4

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: