2017. május 7., vasárnap

Szenzációs sör-étel párosítások a Sör mi többel




Egy emlékezetes sörözéshez nemcsak parádés környezet, remek hangulatot teremtő asztaltársaság, valamint a megfelelő hőmérsékletű, kellemes zamatú nedűk járulnak hozzá. A legjobb italok mellé finomabbnál finomabb falatok dukálnak, így teljessé téve az igazi gasztronómiai élményt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ételhez melyik sör párosul.

A Sör mi több segít most ebben; megalkottuk az idei szezon legizgalmasabb menüjét.

A lila ruhás sör
Sörkoktél - Violet Wit
A klasszikus belga witbier csábító üzemmódba vált! A tavaszi-nyári időben nagyon jóleső, illatos, citrusos belga stílusú búzasör és a gyógynövényes aromájú, mégis kellemesen karakteres levendulaszirup találkozása. A belga búzasör narancsos citrusosságát és a koriander enyhe fűszerességét teljesíti ki a levendula látványban és ízvilágban is, és így varázsol a könnyed és frissítő búzasörből olyan emlékezetes koktélt, amely a baráti összejövetelek sztárjává avanzsálhat.

Egy falat kence, egy korty sör
Előétel - Pikáns paprikakrém és lágy, fűszeres sajtkrém friss bagettel + malátás félbarna cseh láger
A félbarna sörökben az édeskésebb, malátás ízvilág nagyon jól passzol a fűszeres sajtkrémekhez, a cseh-német komlók zöldséges enyhén fűszeres ízei pedig remekül állnak egy kellemes paprikakrém mellé. A paprikakrémet kevés mézzel, illetve egy kis sóval ízesítve még komplexebb lesz az ízek összhangja, és ezekkel az alapanyagokkal egy nagyszerű délutáni harapnivalót, vagy kedvelt parti-kaját lehet pillanatok alatt összedobni a finom sör mellé.

Streetfood felsőfokon
Főétel I.: Sör mi több burger, narancschutney-val és kecskesajttal + gyümölcsös illatú, könnyed Session IPA
A sörforradalom ikonikus itala az IPA (India Pale Ale) az egzotikus gyümölcsillattal és karakteres keserű ízekkel sokak nagy kedvence. A citrusos illatokat és a fűszeres csípős lecsengést egy kis chilivel bolondított narancs alapú chutney-val, a keserűséget egy kevés rukkolával megtámogatva tökéletes alapot adunk a zaftos húspogácsához, amit a házi sütésű zsemle, illetve a sör kekszes malátája még jobban kihangsúlyoz.

Hús és barna sör, nem csak ragadozóknak
Főétel II.: Barnasörben pácolt karaj, édesburgonya-püré sörös jus-vel + telt zamatú, pörkölt malátás sötét sör
Egy testes, sűrű barna baksör mellé sötét, zaftos húsok illenek. A sörben pácolt csontos karaj csábító kérget kap a grill-rácson, amihez a pörkölt maláták ízei remekül passzolnak. A magasabb alkoholtartalmat és a gazdagabb malátahasználatot az édeskés, mégis könnyedebb édesburgonya-püré támogatja meg, melynek ízei még jobban összesimulnak a sörrel, ha a páclével beforralunk egy kevés sört és így koronázzuk meg egy kevés ízes zaftos jus-vel.
(Szerző: Vásárhelyi István/Sör mi több)

A receptek:

Paprikakrém:
A kápiapaprikát megmossuk, majd vékonyan, extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk, és a 210 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 percig bent hagyjuk. Miután kihűlt, eltávolítjuk a húsát a héjától, és kis mézzel, sóval, illetve őrölt borssal, botmixerrel átdolgozzuk.

Sajtkrém:
Érettebb félkemény goudát egy kis vajjal, édeskésebb mustárral, és ugyanannyi natúr sajtkrémmel sűrű krémmé keverjük. Ízlés szerint borssal, szerecsendióval, valamint kevés sóval ízesítjük.

Sör mi több burger:
  • hamburgerhús: A darált marhahúsból (nyak vagy lapocka és faggyú 85-15%-os keveréke), 15-20 dkg húspogácsákat készítünk. Kevés sóval és borssal fűszerezzük, igény szerint egy csipetnyi római köménnyel, curry-vel, valamint szerecsendióval megbolondítjuk, majd kisütjük őket.
  • narancschutney: Lilahagymát kevés olajon megfonnyasztunk, rá a kivájt narancsot kis mézzel és paradicsommal, paradicsompürével (kb. fele-fele arányban), curryvel, római köménnyel, korianderrel, kis sóval és borssal, leheletnyi chilivel (a nagyon enyhe, garatban érezhető csípősség miatt, ami a komlók zamatos keserűjét kiemeli) lassú tűzön lekvárrá főzzük.
Elkészítés: A kettévágott zsemlékbe a jégsalátát és/vagy endíviát, illetve pár levél ruccolát helyezünk, rátesszük a chutney-t, majd a húspogácsát, illetve a szelet kecskesajtot. Megint egy kis chutney-t teszünk rá, és kész is a hamburger!

Pácolt karaj:
3/1 arányban barna sört és vizet összeöntünk, belevágunk három fej lilahagymát, 6 gerezd fokhagymát, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. A kész pácba belerakjuk a karajszeleteket és minimum fél napon át állni hagyjuk, majd utána grillezhetjük vagy smokerbe is rakhatjuk.

Édesburgonya-püré:
Az édesburgonyát megmossuk, héjastól félbevágjuk, tepsibe rakjuk és extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a 190 C fokos sütőbe rakjuk, mérettől függően 60-90 percre. Miután kihűlt, kikaparjuk a belsejét, fűszerezzük majd botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük és finomra vágott snidlinggel, vajjal elkeverjük.

https://www.facebook.com/sormitobb
https://www.facebook.com/szuretlen.hu
 

Nincsenek megjegyzések: