2016. augusztus 29., hétfő

Schneider Zoltán nyerte a Kaszás Attila-díjat




Schneider Zoltán, a Radnóti Színház művésze nyerte a 2016. évi Kaszás Attila-díjat. Az elismerés ünnepélyes átadójára 2016. augusztus 26-án, a kecskeméti Katona József Színházban került sor, az Országos Színházi Évadnyitó keretében.
Az elismerés átvételekor a művész megköszönte társulatának, feleségének és közönségének a támogatást. Idén újdonság, hogy a díj másik két jelöltje, Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Színház) és Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), valamint Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója, és Mészáros Katalin szerkesztő-riporter is Kaszás Attila-érdemérmet kapott, utóbbi a jelölteket évek óta bemutató munkásságáért.
A három jelöltet, Spolarics Andreát, Csankó Zoltánt, és Schneider Zoltánt színésztársaik jelölték a díjra, közülük a közönség szavazatai alapján került ki közülük a győztes. Schneider Zoltán a főiskolai évei alatt a Katona József Színházban játszott, 1994-től 2001-ig pedig az Új Színház társulatának volt tagja. 2001-től a Radnóti Színházban játszik, a közönség jelenleg Martin McDonagh A párnaember, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból, vagy Tennessee Williams Vágyvillamosában láthatja. A színész eddigi pályafutása alatt több magyar filmben is szerepelt, többek között a Hídember című mozifilmben, valamint a Kossuthkifli, és a Haction című televíziós sorozatokban állt kamera elé. A nézők legközelebb a Viszkis rablóról szóló alkotásban találkozhatnak vele, amelyet Antal Nimród rendez. Schneider Zoltán színházi munkái mellett szinkronszínészként is ismert: kölcsönözte a hangját többek között A Gyűrűk Ura, A Karib-tenger kalózai, illetve A nagy Gatsby karaktereinek is.
A díjat 2008-ban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapították, amellyel a kezdeményezők a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul.
A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza.


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: