2016. augusztus 26., péntek

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny - 2016. szeptember 2-11.




Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) kultúráért felelős államtitkára, Mácsai János zsűritag, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. vezetője és Bősze Ádám sajtótájékoztatón ismertették a
Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny és a Liszt Ferenc téri Zongorakarnevál programjait a téren lévő Café Vian (erre eléggé alkalmatlan) zsúfolt belső helyiségében. A remek hangulatról azonban egy szellemes klip és a fiatal Szabó Marcell, Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész játéka gondoskodott.
Hoppál Péter fővédnökként is emlékeztetett Liszt Ferenc születésének 205. és halálának 130. évfordulójára az idei 14. alkalommal megrendezett versennyel, továbbá arra, hogy Liszt Ferenc nevével Budapest megint a világ zenei központjává válik. A magyar állam közel félmilliárd forinttal támogatja a kiemelt figyelemre érdemes nemzetközi versenyeket: százmillió jut erre a zongoraversenyre, százmillió a Marton Éva Énekversenyre és százhatvan millió a nemzetközi karmesterversenyre. Magyarország a Zenei Versenyek Világszövetségének alapító tagjaként együttműködik Európa más rangos Liszt-versenyeivel (Utrecht, Weimar). A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt 1933-ban rendezték először, amelynek győztese (a későbbi háromszoros Kossuth-díjas) Fischer Annie volt az Esz-dúr zongoraversennyel, majd szintén „fejből" eljátszotta a H-moll szonátát. Utóbbi most is a versenydarabok között szerepel.
Az idei versenyre az 1984. január 1. után született zongoristák pályázhatnak egy etűddel és egy szabadon választott Liszt-zongoradarabbal. Három kontinens 11 országából 36 fiatal kap lehetőséget tudása bemutatására. A zsűriben neves művészek foglalnak helyet: Kun Woo Paik (Dél-Korea) elnök, Michel Béroff (Franciaország), Frankl Péter (Nagy-Britannia), Leslie Howard (Nagy-Britannia), Cyprien Katsakis (Ciprus-Franciaország), Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János, Mocsári Károly, Kocsis Zoltán. A 42 ezer euró (azaz 13 millió forint) értékű díjak között közönségdíjat is átadnak. Az EMMI a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével egymillió forintos különdíjat is felajánl.
A díjak:
első díj: 15 000 €, második díj: 12 000 €, harmadik: 9 000 €, közönségdíj: 6 000 €. Ezeken kívül számos intézmény ajánlott fel különdíjakat a versenyzőknek.
Mácsai János zsűritag a verseny rendkívüli nehézségét említette. Másutt is rendeznek zongoraversenyeket (lengyelek, németek, hollandok), de nálunk specialitás, hogy a versenyzők komolyan képzett művészek, akiknek „fejből" kell eljátszaniuk kettőt a Transzcendens etűdök, a Paganini-etűdök és Zarándokévek közül. Mindegyik rettegett darab, hihetetlen technikai jártasságot követel, utána egy szabadon választott Liszt-mű következhet - ezért ötcsillagos a verseny. A résztvevő muzsikusok számára indulási lehetőséget jelent, és megnyílnak előttük a világ színpadai. Szinte nélkülözhetetlen a budapesti fellépés a zenei karrier kibontakozásához. Gondoljunk az első győztesre, Fischer Annie-ra!
Szamosi Szabolcs a rendezvény részleteiről és a kísérő eseményekről beszélt. Szeptember másodikán a Zeneakadémia Solti Termében a közönség is tanúja lehet a versenyzők sorrendje kisorsolásának, valamint Balog József megnyitó koncertjének, azután megtekinthetik Barabás Márton zongoraalkatrészekből készített kiállítását Zongoraobjektek címmel. Az elődöntők szeptember 3-5-ig tartanak. 6-7-ig zajlanak a középdöntők, 8-án egy pihenőnap lesz, 9-én szóló döntőben játsszák el a H-moll szonátát. Szeptember 10-én délelőtt és este a zenekari döntőben mérettetnek meg. A zsűri határozza meg, hogy a három nagy Liszt-versenymű közül (Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc) melyikkel lépjenek fel a versenyzők. A sorozat szeptember 11-én, vasárnap este 19:30-kor díjkiosztással és gálakoncerttel végződik a Nagyteremben. Partnerük a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lesz Kesselyák Gergely vezényletével. Az érdeklődő közönség a fordulókra is érvényes bérletet vásárolhat.
Rendkívüli kísérőprogramok:
Szeptember első hétvégéje karneváli hangulatot hoz a Liszt Ferenc térre - ingyenes kísérőprogramokkal. Szeptember 2-4. között a Zongorakarneválon szabadtéri programokkal szórakoztatják az arra járókat: koncertek, videó-installációk, képzőművészeti események. Ösztöndíjas fiatal művészek adnak minikoncertet egy 1904-es Steinway zongorán, ősrégi pianínókon. A MOME képzőművész diákjai kifesthetik a megfáradt hangszereket, a járókelők pedig lefényképezhetik a műalkotásokat, sőt a Filharmónia Facebook oldalára feltöltött selfie-kkel belépőjegyet nyerhetnek a Zeneakadémiára.
A Terézvárosi Önkormányzat Simonffy Mária alpolgármester közreműködésével szombat estére Virtuózok koncertet hirdet, a Zeneakadémia homlokzatára videó-installációt vetít, és várostörténeti kalandozást indít Liszt Ferenc életének helyszíneire. A Steinway magyarországi forgalmazója lehetővé teszi, hogy a Zeneakadémián bemutassák egy Steinway-zongora belsejét, és elmondják, miért ez a hangszer a művészek kedvence. Új szórakozásnak szánják a versengést kedvelőknek szeptember 5-én a kocsmakvízt a Lieblingben és a Royal Étteremben.
Akinek „ennyi jó kevés", azok nézzenek körül a www.zeneiversenyek.hu honlapon!
A sajtótájékoztató résztvevői ezután a téren frissen odaszállított régi pianínón hallhatták játszani Szabó Marcellt és Hoppál Pétert is. Utóbbi kicsit mentegetőzött, hogy Liszt-darabot „fejből" nem tud, de egy bájos kis művel elkápráztatta a Liszt Ferenc tér közönségét.


Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: