2016. augusztus 15., hétfő

Mindennap friss borok a Szigeten




Az idei beszállító a Borháló két alapbort, a Kamocsay Ákos által készített Irsai Olivért és Merlot Rosét, valamint a Várszegi Pincészet öt palackozott borát hozta a fesztiválozóknak. A Borháló Borbárban az újdonság fröccskoktélokat is bárki megkóstolhatja és értékelheti.


 

Elsőként nézzük meg a fröccskoktélokat
A fröccskoktélok megjelenése régi dilemmák elé állítja a borász szakmát. Nem egészen 10 éve egy villányi borász felháborodva kiabált az Ördögkatlan fesztiválon, hogy „villányi borból nem lesz fröccs". Azóta minden valamirevaló borfogyasztó tudja, hogy fröccsöt kizárólag jó borból készítünk, mert a szóda nemcsak a jó zamatokat hozza ki a borból, de a rosszakat is. Ezt felismerve ma már a legjobb nevű borászok is inkább kiszolgálni akarják a fröccsözőket, semmint elérhetetlenné tenni számukra a boraikat, és külön erre a célra jó savgerincű, üde rozékat és fehéreket készítenek.

Most új divatőrület terjed a pesti belvárosban, a fröccskoktélozás, amit ismét körülleng az a vád, hogy egyesek a rossz borok eladására, vagy egyenesen a borhibák elleplezésére használják. Nem tudjuk, mi ebből az igazság, de tudjuk, hogy a bulinegyedben néha elképesztően rossz minőségű borokat árulnak (az árukról most ne is beszéljünk), ezért vettük a fáradságot, és megnéztük, mit tudnánk nyújtani mi ezen a téren jó minőségű borokból, profi mixerek bevonásával.

Az eredmény azt mondatja velünk, hogy sem a szakmának, sem a borértő közönségnek nem kell óvakodniuk a fröccskoktéloktól: minőségi borokkal, 100 százalékos gyümölcsszörpökkel, friss fűszerekkel egészen kitűnő fröccskoktélok készíthetők. Felkértük hát az ország legjobb bármixereinek egyikét, Garamvölgyi Krisztiánt, művésznevén Kikit (kétszeres magyar és világkupa győztes mixert), hogy a Sziget boraiból készítsen egy reprezentatív válogatást. Egyetlen feltételünk volt, olyan koktélokat álmodjon meg, amik házilag is elkészíthetők, és aminél alább már soha senki nem fogja adni, ha egyszer megkóstolta.

Így készült el a Borháló Fröccskoktél szortimentje:

Rabbit in the hole
1/2 Fehérbor 1/2 Szóda 2 cl Bodzavirágszörp 3 karika Uborka 2 karika Lime
Wine Mojito
1/2 Fehérbor 1/2 Szóda 2 cl Bodzavirágszörp 2 karika Lime 5 levél menta
Spicy Lover
1/2 Rosé 1/2 Szóda 2 cl Eperszörp 2 karika Lime 2 karika gyömbér
Bear in the bush
1/2 Rosé bor 1/2 Szóda 2 cl Málna szörp 2 karika Lime 4 levél bazsalikom
Brexit
1/2 Rosé 1/2 Szóda 2 cl Meggy szörp 1 bárkanál Kikimix Fahéj esszencia
Flower Power
1/2 Rosé Bor 1/2 Szóda 2 cl Málnaszörp 1 bárkanál Kikimix Ibolya esszencia 2 karika Lime

Íme a Sziget borai
A Sziget borait előzetesen megkóstoltuk, minden bort megfelelő hőmérsékleten fogyasztottunk, a vörösborokat palackban szellőztettük, a cabernet sauvignont hosszabb ideig. A két vörös kivételével szódával és Tesco Aquarius ásványvízzel teszteltük a borokat, egy az egyhez (kisfröccs) arányban. Az értékeléseket Kántor Endre készítette.
1. Borháló Kamocsay Irsai Olivér 2015 Tisztán: Nagyon gyümölcsös, virágos illat, zamatos, frissítő hatás. Szájban is intenzív, hibamentes, frissítő. Lédus citrusok, bodza- és szőlőszörp, a maradék szénsav direkt jól áll neki. Szódával: Klasszul áll neki a szóda, előhozza a fanyarabb citrusos ízeket, közben megmarad a virágosság és az édesebb gyümölcsök is. Elég savas a fiúknak, elég illatos a lányoknak. Ásványvízzel: Kevésbé citrusos mint szódával, a pezsgés is visszafogottabb, de nem veszít értékeiből észrevehetően.
2. Borháló Kamocsay Merlot Rosé 2015 Tisztán: Franciás stílusú rozé: nem a friss pink, inkább a lazacos vagy hagymahéjszínű. Illatban dús: édes cseresznye, érett eper. Szájban alapvetően az édes érett gyümölcsök dominálnak, kimondottan azoknak ajánlott, akik az édesebb érzetet keresik egy száraz borban, kevésbé a virágos-parfümös vagy tuttifruttis-citrusos vonalat. Sok jéggel tisztán is népszerű lesz. Szódával: Fröccsként jót tesz neki a szénsavtól kapott savasság, Jól is áll neki, de jellege miatta hígítással vigyázni kell, nehogy az ízek kárára menjen: a nagyfröccs, de minimum a kisfröccs hígítási arányt kell megtartani. Hosszúlépés felé ezzel a rozéval ne nagyon merészkedjünk! Ásványvízzel: Savgerince nem annyira markáns, de ennek a stílusnak is megvannak a rajongói. Az édesebb ízek kedvelői szeretni fogják, és reggeli fröccsnek is ajánlható - ha valaki kímélő üzemmódban van...

3. Várszegi Sárgamuskotály 2015 Tisztán: Elég komoly szénsavmennyiséggel bír eredetileg is, jól behűtve önmagában is frissítő hatást kelt, már-már hasonlít egy gyöngyözőre. Sárgamuskotály létére kevéssé aromatikus, Inkább a neutrálisabb ízekre vágyók szeretik majd. Szódával: Kimondottan jól áll neki a szóda: bor-mojito, limonádé hatása van. Nagyobb hígítást is elbír, klasszik nyári fröccsbor. Ásványvízzel: 30 fokos melegben így is frissít, szomjoltó, kicsit jobban érezni a fehér húsú gyümölcsöket, mint szódával.
4. Várszegi Chardonnay 2015 Tisztán: Nagyon intenzív, gyümölcsös illat, rengeteg fehér szirmú virág, érett fehér húsú gyümölcs. Bár alapvetően reduktív illatokat dobál, érezhető vaníliás-kókuszos jelleg is. Az alkohol kicsit sok, de nem gond, van más, ami balanszírozza. Nyugodt szívvel ajánlható tisztán. Szódával: A buborékok kihozzák a parfümösséget, túlhígítani nem szabad, mert elvész a harmónia, amit tisztán adott. Ásványvízzel: Ha meleg vagy nem elég szénsavas a víz, nagyon szétszedi a bort, különben bírja, ahogy a szódát is.
5. Várszegi Rosé Cuvée 2015
Tisztán: Izgalmas, intenzív illat, dús zamatok jellemzik. Savgerinc is van bőven, a maradék szénsav kimondottan jól áll neki. Nem lóg ki a kissé magas alkohol, mert van teste, ami megtámassza. Fesztiválárban is kifejezetten jó választás.
Szódával: Nagyon Jól áll neki a szóda, nem veszít a zamatból, izgalmas marad, jól hígítható. Inkább csak szépséghiba, hogy eleve elég halvány a színe, fröccsben mérve felvetődhet a fogyasztóban, hogy túl van hígítva.
Ásványvízzel: Nagyon OK ásványvízzel is: fanyar, gyümölcsös, szép aromatika, a savgerinc tart.
6. Várszegi Cabernet Sauvignon 2013
Szép, tiszta cabsav, mindenhol a középpályán mozog, illat- és ízintenzitásban, testben egyaránt. Az alkohol kilóg kicsit, de az egyensúly megvan. Szájban szép bársonyos, egy kis fűszer, egy kis feketebogyós gyümölcs. Világfajta, tehát nagy várakozások kísérik majd, de ahhoz nem elég karakteres, hogy az ínyenc fogyasztónak meglepetést okozzon. Nagyon fontos, hogy jól hűtve jusson a vevőhöz. 


http://www.borhalo.com

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: