2016. augusztus 19., péntek

1883. augusztus 19-én született Coco Chanel




„A modern nő tervezője, az egyszerűség és az elegancia 20. századi iránya”

 
A divat nagyasszonya Gabrielle Bonheur Chasnel néven született – az Qui qu’a vu Coco? – azaz: Ki látta Cocót? című, egy elveszett kiskutyáról szóló sanzon után kapta. „Az 1900-as évek elején indult Franciaország vidéki kávéházaiból, sanzonénekesnőként boldogította a férfiakat Vichy-ben, jó lehetett, mert a férfiak tartották őt évekig. Egyik támogatóját rávette arra, hogy segítségével megnyithassa első divatüzletét, kalap boltját 1908-ban. (…) ”
anyakönyvvezető hibásan, az -s nélkül jegyezte be nevét, s Mademoiselle Chanel soha nem javíttatta neki. A Coco becenevet állítólag a
Ambiciózus, határozott, energiával teli asszony volt, aki sokat dolgozott a sikerért, hírnévért és az elismerésért, amely a mai napig megilleti. Chanel zseniális üzletasszony is volt. Bevételeinek nagy részét a széles közönség számára is elérhető (megfizethető) kozmetikai termékekből és a kiegészítőkből szerezte. „Coco Chanel a jelenben élt, ruháit a modern és a dolgozó nők számára készítette.” Nevéhez fűződik a Chanel-kosztüm: doboz formájú, aranygombos kabát, hozzá egyenes szabású szoknya. A bizsuk viselésének divatját is meghozta.
Ruháinak elmaradhatatlan kiegészítői voltak az aranyláncok, aranygombok, gyöngyök; steppelt, vállon hordható kézitáska és a középmagas sarkú cipő fekete vagy drapp orrbetéttel. Ötlete nyomán született a „little black dress”, a „kis fekete ruha”, amely könnyed eleganciát kölcsönöz viselőjének. Divatba hozta az ingruhát, estélyi stólát, a rövid női frizurát. „Az egyik legmerészebb húzása pedig az volt, hogy a női nadrág addig nem létező fogalmát bevezette a köztudatba.”
 Nevéhez fűződik még a No. 5 Chanel parfüm megalkotása. Olyan „napfénnyel átitatott” illatot akart, amely „univerzális, mint a ruhatáram”. Ernest Beaux vegyész készítette számára a parfümváltozatokat, melyek közül az ötödik nyűgözte le leginkább. „Május 5-én mutatom be a kollekciómat, az év ötödik hónapjában, viselje hát az ötös számot – ez szerencsét hoz!” Marilyn Monroe egyszer azt állította róla, egyedüli öltözetként viseli magán éjszakánként – és az illat világhírű lett.
Még életében, 1969-ben bemutatták az életéről szóló musical, a címszerepben Katharine Hepburn-nel. 2009-ben pedig nagy sikert aratott az Audrey Tautou főszereplésével bemutatott Coco Chanel, a modern nő megtestesítőjének életrajzi drámája. „Hatása sok mai tervező kreációjában is vissza-visszaköszön. Bölcsességéről pedig számtalan szellemes mondása tanúskodik. Íme: „Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet megteremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. Ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz.”
 

Nincsenek megjegyzések: