2015. április 6., hétfő

Portrék és kézjegyek…




2015. április 8-án a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében az Államfők dedikáltak - Trumantól az etióp császárig című kiállítást Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntője után Dr. Szűrös Mátyás, Magyarország egykori ideiglenes köztársasági elnöke nyitja meg. 


 
Dr. Márián Zoltán a 60-as évek eleje óta levelez a világ vezetőivel, uralkodókkal, állam- és kormányfőkkel, egyházi méltóságokkal. Páratlan gyűjteménye mára mintegy kétezer eredeti aláírást tartalmaz a világ valamennyi államának vezetőitől - politikai és ideológiai hovatartozástól függetlenül. A Kölcseyben látható több száz darabból álló összeállítás a teljes gyűjtemény legérdekesebbjei közül válogat.

Márián Zoltánt a Világesemények dióhéjban című kiadvány fotói ihlették meg még kisfiúként. A kivágott képeket ragasztgatta füzetbe szülőfalujában, Csengerben. A kezdetben (kamaszkorban) még magyarul írt levelekre rendre válasz érkezett - jobbára a baráti, szocialista országokból. Később az ifjú joghallgató, majd jogász tapasztalhatta, hogy egy eredeti aláírás megszerzése sokszor akadályokba ütközik. Hivatalban lévő államfők és uralkodók többnyire nem teljesítenek ilyen jellegű kérést - gyakori válasz, hogy csak személyes barátaiknak dedikálnak fényképet. Dr. Márián Zoltán azonban különböző kapcsolatokat felkutatva, sokszor kalandos utakon többnyire sikerrel hozzájutott az utóbbi fél évszázad vezető politikusainak eredeti aláírásaihoz. A szenvedélyes gyűjtő igyekszik színesíteni a gyűjteményt egykori magyar állam- és kormányfők aláírt dokumentumaival is, egészen napjainkig.

A kiállítás megnyitóján Barra Ákos és Sütő József hegedűművészek közreműködnek.
A megnyitót követően 17:30 órától Katona Ágnes grafológus, az Országos Írásszakértő Intézet vezetője tart előadást „Személyiségportrék a névaláírás grafológiai vizsgálatával" címmel.
A kiállítás 2015. április 19-ig látható naponta 10-19 óráig a Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) nyitvatartási idejében.

2015. április 8. 16.30
Államfők dedikáltak - Trumantól az etióp császárig
Debrecen
Kölcsey Központ

http://www.kolcseykozpont.hu

Nincsenek megjegyzések: