2015. április 6., hétfő

Egy csodás hang Libanonból
A Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) c. hangversenysorozatának áprilisi hangversenyén bemutatkozik a magyar közönség előtt Abeer Nehme. Az Ortodox Húsvétvasárnap estéjén itthon eleddig soha nem hallott imádságos zenék töltik meg a Szent István Bazilika csodás belső terét.  
Abeer a fiatal közel-keleti keresztény előadói generáció vezető alakjává lett az elmúlt pár évben. Lenyűgözően nagy hangterjedelme, csodás színű hangja és átszellemült, hittel telt előadásmódja magával ragadja a zenében lelki táplálékra és békére vágyó hallgatót. (Abeer egyébként színésznőként és televíziós személyiségként is ismert Libanonban, valamint Görög- és Törökországban is.)
A hazájában, Libanonban ünnepelt sztár-énekesnő - egyben kiváló muzikológus szakember - első itthoni fellépése lesz ez, olyan speciális programmal, amely soha nem hangzott még el Magyarországon. Szír-maronita, arameus, libanoni-melkita, grúz, örmény, görög és szláv-balkáni himnuszok, vallásos énekek hangzanak majd el, hatalmas hangterjedelmű és csodás, egyedi színű hangján. Abeer Nehme-t nem véletlenül nevezik a „párbeszédek" mesterének, hiszen művészete által közvetítőszerepet tölt be a különböző zenei stílusok (világzene, opera, tradicionális arab zene, görög-bizánci egyházzene), a világvallások és az arab- és nyugati kultúrák között. Abeer a „kanun" elnevezésű, citerához hasonlító hangszeren szerzett diplomát a Saint-Esprit de Kaslik Egyetemen. Fellépett többek között a Szír Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, számos fesztivál szólistájaként, például a Baalbeck-i Nemzetközi Fesztiválon, a marokkói Fès-i nemzetközi szakrális zenei fesztiválon (a Szent Efrém Férfikarral), a brüsszeli Flagey-ben, Párizsban, Royaumont-ban és két alkalommal a Vatikán 7000 fős VI. Pál termében.
A Szent Efrém Férfikarral való első találkozása is így történt:
2013 őszén Magyarországon egy szocio-etnikai TV-film műsorvezetőjeként forgatott, s felkeltette érdeklődését az a hír, hogy Budapesten van egy olyan férfikar, amely a bizánci egyházzenei örökség kutatásával és megszólaltatásával foglalkozik. A Bakáts téri plébániatemplomban felhangzó férfihangok - elmondása szerint - oly mélyen érintették Abeert, hogy kilépve szerepköréből improvizálni kezdett az efrémesek iszón-hangjaira. (A bizánci zenére jellemző mély, hosszantartó basszus-hangok.) A férfikart nem kevésbé érintette meg az elragadó személyiségű és hangú „műsorvezető asszony", s azonnal tervezgetni kezdtek...
Első közös koncertjük egy évre rá, 2014 júniusában a marokkói Fez városában jött létre: a nagy múltú szakrális fesztivál nyitóhangversenyén majd 4000 ember hallgatta őket, köztük a király hitvese, Lalla Salma hercegnő, aki melegen gratulált a keresztény zenéket éneklő libanoni és magyar zenészeknek. 2015. április 12-én, vasárnap 20.00 órakor először lép föl Abeer Nehme Budapesten, ahol arameus, görög, kopt, magyar, melkita, szárd, szláv és szír zenékből álló nagyheti és húsvéti programot mutatnak be a Szent Efrém Férfikarral
2015. április 12. 20.00
Ortodox Húsvétvasárnap: Szent Efrém Férfikar és Abeer Nehme
Szent István Bazilika
https://www.youtube.com/watch?v=7zSEKCeVahM
www.szentefrem.hu
https://hu-hu.facebook.com/szentefrem
 
Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: