2015. április 21., kedd

Kultúr sci-fi a mozikban
A világ első és eddigi legjobb kultúr sci-fije kerül április 22-én a magyar mozik vásznára. Szerdán este egy hatalmas, egyszeri és megismételhetetlen, különleges közösségi élményben lesz része azoknak, akik ellátogatnak a programhoz csatlakozó mozikba.


 

Ekkor lövik ki ugyanis a Lámpagyújtogatók űrrakétáját; fedélzetén az emberiség első világűrbe szánt mozijával. A kultúr sci-fi, - ­bár nem erre a világra készült, - a földi kritika elismerését is kivívta. Kacagtat és ríkat. A tesztvetítéseken egymást váltogatták a gyomorba ütő csendek, az elismerő bólintások és a sorok között fodrozódó, néha kitörő nevetésbe torkolló kuncogások. A film megdöbbentő felismeréseket ígér, melyek segítségével újraértékelhetjük az egész életünket.

Az alkotók a kultúr sci-fi összes szereplőjét meghívták, hogy 19:00 órától a Cinema City WestEndben kezdetét vegye a Lámpagyújtogatók 1 órás élő kilövés eseménye, amire a http://www.facebook.com/Lampagyujtogatok oldal „1.000.042 LÁMPAGYÚJTOGATÓ NAPJA" esemény lájkolásával és megosztásával lehet jelentkezni. Az eseményt egyenes adásban közvetítik a: http://www.ustream.tv/channel/lampagyujtogatok csatornán, több csatlakozó mozi a vásznára viszi az élő adást is, illetve ez a társuló portálok és Facebook oldalak felületein is követhető lesz. Az eseményt a Petőfi TV is sugározza.

Már a filmbemutató előtti program is felejthetetlennek ígérkezik: Dombóvári István vaskos tréfái kereszttüzében Argyelán Krisztina moderálásával ismert és elismert honfitársaink; csillagászok, fizikusok, biológusok, pszichológusok, a hazai zenei világ nagyjai, színészek, írók, költők, pilóták, ökölvívók, birkózók, ultrafutók, mesteredzők és világutazók adják egymás kezébe a stafétát, hogy néhány percben megfogalmazzák az általuk legfontosabbnak tartott gondolatokat a földi létünkről. Egyetlen és megismételhetetlen órában, ha szerencsések vagyunk, meghallgathatjuk Almár Iván csillagász gondolatait; de találkozhatunk Erdei Zsolttal, Besenyei Péterrel is, ne lepődjünk meg, ha összefutunk a holdjáró Pulival, ha Kamarás Iván elé, vagy Katus Attila mellé kerülünk a nézők soraiban, vagy ha a Kiscsillag zenekar dala is felcsendül az est folyamán. Még az is előfordulhat, hogy éppen a Tankcsapda frontembere, Lukács Laci visszaszámolására robbannak be az Androméda-galaxisba induló űrrakéta hajtóművei. Ezen a csillagközi napon ugyanis szinte minden megtörténhet.

Ezek után pedig mi, emberek is megtekinthetjük a Lámpagyújtogatók című kultúr sci-fit, ami nem más, mint az emberiség egységes üzenete egy távoli galaxisba Magyarország optikáján keresztül. A figyelmes néző erős és meghatározó lelki élménycsomagot kaphat útravalóul. A szervezők azt kérik, hogy április 22-ig változtassa meg mindenki a Facebook borítóképét, aki szimpatizál az elgondolással, az eseménnyel és a filmmel. Százados Miklós rendező szerint a Lámpagyújtogatók popkornfilozofikus hídverő ügy, a mai Magyarország egyik legkülönlegesebb összefogásává válhat.
A Lámpagyújtogatók impozáns szereplőgárdájának minden tagja az első kérésre azonnal csatlakozott a különleges küldetéshez: Almár Iván - csillagász, Ábrahám Péter - MTA CSFK főigazgató, Argyelán Krisztina - műsorvezető, Berg Judit - író, Besenyei Péter - műrepülő versenyző, Boldogkői Zsolt - SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet, intézetvezető professzor, Dombóvári István - humorista, Erdei Zsolt - ökölvívó, Fehér Gyula - a Ustream társalapítója és technológiai igazgatója, Fejes Tamás - a Tankcsapda dobosa, Fluor Tomi - zenész, Harcsa Veronika - jazz énekes, Illényi Katica - hegedűművész, Jordán Adél - színész, Kammerer Zoltán - olimipiai bajnok kajakozó, Kamarás Iván - színész, Karafiáth Orsolya - író, Katus Attila - életmód tanácsadó, Kiss Tibor - a Quimby frontembere, festőművész, Kovácsovics Fruzsina - zenész, Kozma Orsi - énekes, Kulifai Tamás - világbajnok kajakozó, Laár András - a KFT frontembere, humorista, Lackfi János - költő, Leskovics Gábor - a Pál Utcai Fiúk frontembere, Lovasi András - a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontembere, Lubics Szilvi - ultrafutó, Lukács László - a Tankcsapda frontembere, Növényi Norbert - sportoló, Pacher Tibor - fizikus, Péterfy Bori - színész, énekes, Qka MC - Animal Cannibals, Rakonczay Gábor - hajós, Rátgéber László - kosárlabda edző, Ricsi Pi - Animal Cannibals, Sidlovics Gábor - a Tankcsapda gitárosa, Szakos Krisztián - zeneszerző-producer, Szentpéteri József - természetfotós, Takáts Eszter - zenész, Tari Annamária - pszichológus, Török Gábor - politológus, Vida Ágnes - babapszichológus.


Hivatalos mozielőzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=XSbSC0LLIMU

A főcímdal szöveges astroklipje:
https://www.youtube.com/watch?v=r7MBufO0fTk


Nincsenek megjegyzések: