2019. augusztus 6., kedd

A misztikum és a magyarok - Kaposfest 2019
.

2019. augusztus 13-19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál, azaz a Kaposfest. Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői, Várdai István cselló-, és Baráti Kristóf hegedűművészek olyan komolyzenei programot állítottak össze, amely a korábbi évek kiemelkedő programjait és friss előadásokat foglalja magába.


A koncertek mellett két rendkívül szórakoztató, mégis komoly mélységeket is megmutató, önálló esten vehetnek részt a Kaposváron tartózkodók. Bősze Ádám tv-s és rádiós műsorvezető, a Kaposfest házigazdája, és Lackfi János költő egy-egy este olyan előadások főszereplői lesznek, amelyek kihagyhatatlanok a 10. Kaposfest életéből.

Lackfi János, a Kaposfest költője immáron sokadik alkalommal jelenik meg Kaposváron. Minden évben kicsit más hangsúllyal és mondanivalóval. A 2019. augusztus 14-i gasztro napot ő zárja majd önálló estjével a Szivárvány Zeneházban.
Ahogy az író fogalmaz:
„Milyenek a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is. Lackfi János négy nagy sikerű könyvet írt magyarságunkról, és most elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába. Kiderül, hol húzódik a belga–magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha a néző ezek után nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.”

Az utóbbi években Bősze Ádám neve összeforrt a Kaposfesttel, hiszen nemcsak házigazdája, műsorvezetője a fesztiválnak, hanem pár éve megújuló, saját stand-up előadásával is csábítja a közönséget a nézőtérre.
 „A Kaposfest már az életem része. Közel 10 év a legnagyobb kamarazenészek társaságában. Ráadásul itt alakult ki az a konferálási stílusom, amiért sokan szeretnek, vagy éppen sokan utálnak. A Kaposfest közönsége nélkül nem jutottam volna el idáig. Tényleg hálás vagyok. A Budapesti közönség jobban fél, mint az itteni. Az emberek Kaposváron őszintébbek, felhőtlenebbül élvezik a zenét.” – vallja Bősze Ádám. A Bő szekund egyrészt egy szakasz az új standupban, másrészt pedig több szempontból is értelmezhető cím (szekund: második, mint az előadás, bő szekund, mint hangköz a zeneiségre utal, a Bősze Kundot pedig nem kell elemezni). A Bő szekund ennél sokkal misztikusabb, így sokféleképpen érthető. Viszont ami fontos, hogy nem változik az alkalom hangvétele és témája sem, hiszen olyan zenei és kultúrsztorikat mesél majd, amik minden bizonnyal nevetésre késztetik az embereket.

A stand-up estet augusztus 15-én láthatja a kaposvári közönség.

 

Nincsenek megjegyzések: