2019. augusztus 7., szerda

28. Zempléni Fesztivál




.


Újra tíz felejthetetlen nap Tokaj-Hegyalján – ez a Zempléni Fesztivál! Gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 28 éves Zempléni Fesztivál.


A 60 programból álló rendezvénysorozat augusztus 9-18. között magas színvonalú komolyzenei koncertekkel, irodalmi esttel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget, és az ország más vidékéről vagy külföldről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat. Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti palettát kínálunk, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.
A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint tíz pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A Zempléni Fesztivál programját idén is az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó események teszik még különlegesebbé. Az augusztus 9-i Nyitókoncerten már egy mozzanat erejéig tisztelgünk Rákóczi Ferenc emléke előtt, de a Liszt Ferenc Kamarazenekar 16-ai koncertje Kassán a Rodostói-ház udvarán már egészében az Emlékév eseménye. Ezzel a hangversennyel azonban magát a várost is köszönteni kívánjuk, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.

Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított „Így szerettek Ők” című estet láthatják; többek között olyan neves színészek tolmácsolásában, mint a Bröll Adélt megszemélyesítő Kéri Kitty és a költőfejedelem szerepében megszólaló  Köszegi Ákos.
Sátoraljaújhely Városháza udvarán a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével a szó legnemesebb értelmében szórakoztató programmal – divertimentókkal és Egy kis éji zenével várja közönségét aug. 10-én, szombaton; majd másnap a Díszteremben egy különleges hangulatú Kávéuzsonnát kínálunk, ahol a főszerplő Bábel Klára hárfaművész lesz.
Szerencsen augusztus 14-én a Postmodern Jukebox mintájára alakult formáció: a SwiGirls lép fel, kíséri a Studio11; 15-én Tokajban pedig Szécsi Pál emlékére, illetve dalaiból rendezünk koncertet.
A Zemplén Néptánfesztivállal közös szervezésben, szintén Sátoraljaújhelyen, augusttus 16-án este a Városközpont Szabadtéri Szinpadán vendégünk a 35 éves „Szarka Tamás és a Ghymes”.
Folytatódik a hagyományos A megérthető zene sorozat, ahol Hollerung Gábor értő módon, karmesteri magyarázatokkal fűszerezve, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekar és neves szólisták segítségével mutatja be Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét: az Örömódát.
Különleges, színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a látogatóknak az elmúlt években népszerűvé vált tematikus fesztiválnapok. Augusztus 10-én Tarcalon, 15-én Mádon, 17-én Tolcsván várjuk az érdeklődőket. A délutáni kamara- és gyerekprogramokon fellép a Theater Brass Miskolc, a Jazzterlánc, a Hurdy-Gang, odesszai kocsmadalaikkal Jávori Fegya és Dunai Tamás, a kíváló Faremido Operatársulat, az esti zárórendezvényeken pedig olyan népszerű együtteseket köszönthetünk, mint a Jazzation, a Swing a’la Jango, valamint Lackfi Jánossal a Zempléni Fesztiválra érkező Fugato Orchestra.

Folytatjuk a nagysikerű Kirándulókoncertek sorozatát is. Az idei fesztiválon Hollóházára, és Pálházára, majd Taktaharkányba és Bekecsre, 14-én pedig Újhutára, a Kastélyszállóba és Erdőhorváti református templomába visszük el a közönséget. Ezeken a programokon olyan nevekkel találkozhatnak, mint az A’la cARTe Kamaraegyüttes, a Rosella régizenei együttes, az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Virtuózok nyertes Kökény Tamás, vagy Bizják Dóra és Megyesi Schwartz Lúcia.

A Grand Tokaj Zrt. szegi pincészetében és Hercegkúton a pécsi Borcanto Énekegyüttes vendégszerepel, a Nobilis Pincészet és Udvarházban a Vox Arborum fúvóstrió, a Patricius Borházban a Mynk Kvartett játszik.
A Szt. Efrém Férfikar 14-i baskói koncertjét követően augusztus 15-én Sárospatakon a Basilica Minorban mutatja be Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére írt misztériumjátékát „Vita Eirenae” címmel. A koncert egyben a mű magyarországi ősbemutatója is lesz.
A térség legnagyobb, szabadtéri koncerthelyszínén a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 17-én FILMHarmonikusok címmel a legnépszerűbb filmzenékből készített összeállitást, a fesztivál kiemelt produkcióját élvezhetik az érdeklődők, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. Az est karmestere: Hollerung Gábor.
A idei Zempléni Fesztivál záróhangversenyén Sárospatakon a Rákóczi vár udvarán a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar  immár nagyzenekarrá kiegészülve, kiváló szólistával Karasszon Eszterrel lép fel. A koncerten egy spanyol vendégkarmester, Ricardo Casero vezényel.

A Zempléni Fesztivál az a hely, ahol a klasszikus koncertek és kamaraprogramok mellett a Sárospataki Borteraszon minden este népzene és jazz szól. Fellép a Hurdy Gang és a Szikes Zenekar, a jazz műfajából a Nagy János Trió, a Rátonyi Róbert Trió és Csejtei Ákos,  az  Equinox, a Varga Bendegúz Quintet, Ausztriából az amerikai származású Philip Yaeger vezette Hunter, de itt lesz az idei Jazz Showcase két felfedezett formációja, a Senga és az Organism. A  Kodály Spicy Jazz pataki fellépése mellett Sátorljaújhelyen is vendégszerepel, a Henye Borbárban pedig az új  Binder Quartet játszik. A jazz-sorozat talán legvonzóbb koncertjén augusztus 11-én, vasárnap este Sárospatakon, a Rákóczi vár udvarán Szőke Nikolettát és a Káel Norbert Jazzical Triót üdvözölhetjük.

A Fesztivál idején hat képzőművészeti kiállítás nyílik Kassai Rovás Alkotóközösség Művészei összefoglaló címmel. A kiállítók között olyan nevek is szerepelnek, mint Szurcsik József Kossuth-díjas festőművész. Aki mind a hat helyszínt végiglátogatja, egy átfogó képet kaphat arról, merre tart ma az egyik legismertebb kassai alkotó csoport munkássága. A tárlatok iránt érdeklődők egy nyereményjáték keretében értékes albumot kaphatnak ajándékba és a fődíj egy kassai hétvége lesz.

A Fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a tartalmas szórakozáson túl a rendezvényt jellemzi. Az események és helyszínek változatossága garantálja, hogy az ideérkező vendégek, köztük a rendszeresen visszatérők és a helyi közönség is mindig megtalálja a számára érdekes programokat. A Fesztivál Zemplén kiváló adottságaira: a vendégszerető emberekre, a gyönyörű tájra és természeti környezetre, a történelmi környezetre, a történelmi emlékekre és a kíváló borokkal gazdagított gasztronómiai élményekre épít; így évről évre a zene ünnepévé avatja az augusztusi napokat, megvalósítva ezzel az igazi kulturális turizmus célkítűzését.

„A Zempléni Fesztivál programsorozata nem jöhetne létre a helyi önkormányzatok anyagi hozzájárulása és a helyi művelődési intézmények munkatársainak hatékony segítsége nélkül.
E segítők  sorában megkülönböztetett köszönet illeti Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóit, akik ezévben a korábbiakhoz képest még aktívabban vesznek részt a fesztivál szervezésében. Külön is kiemeljük a helyi születésű tulajdonosa révén a térséghez erős kötődésű Fémalk Zrt., valamint a COLAS Északkő Kft. több éve tartó nagyvonalú támogatását, valamint újra mecénásaink között köszöntjük a Szinva Net Zrt-t.
Köszönetet mondunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának és a Nemzeti Kulturáis Alapnak, hogy rendezvénysorozatunk anyagi forrását ez évben is biztosítják!
Minden zene- és művészetszerető embert szeretettel hívunk és várunk; legyenek vendégeink a 28. Zempléni Fesztiválon, és fogyasszák élvezettel a fesztiválok aszúját!”

2019. augusztus 9-18.
Zempléni Fesztivál

 

Nincsenek megjegyzések: