2017. június 20., kedd

World of Coffee Budapest



Több mint 100 országból közel 2500 kiállító 234 standon, és 7000 látogató - ez az első budapesti World of Coffee mérlege, amelyet hatalmas sikerként értékelnek a szervezők, a kiállítók, és természetesen a magyar és a nemzetközi közönség is.

Budapest az első főváros Közép-Kelet Európában, ahová a Európa legrangosabb kávés rendezvénye ellátogatott, a helyszínt a Hungexpo biztosította. Kiemelt vendég Mexikó, a világ egyik legnagyobb kávégyártója volt, míg főtámogató - immár harmadik alkalommal - a BWT water+more, Európa vezető víztechnológiai vállalkozása, a magyarországi vízkezelés meghatározó szereplője.



A három napos rendezvény program-kínálatában inspiráló szimpóziumok, szemináriumok, oktatóműhelyek, kapcsolatépítési lehetőségek és versenyek szerepeltek. A baristák számára meghirdetett öt versenykategóriában szoros volt a küzdelem, a szurkolók lelkesen biztattak, a bírák szigorúan pontoztak, a versenyzők pedig a legjobb tudásuk szerint teljesítettek. A hatalmas érdeklődéssel kísért megmérettetéseken sajnos nem született magyar győzelem, de ettől függetlenül mindenkinek jár a taps, és 2018-ban irány Amszterdam - a World of Coffee következő helyszíne - újabb lehetőség a bizonyításra!

World Latte Art
A latte art nem más, mint a tejhab készítés és öntés művészi módja. Ebben a kategóriában a baristák bebizonyíthatják rátermettségüket, szakértelmüket és kreativitásukat, amelynek kizárólag a képzeletük szabhat határt.
2017 World Latte Art Világbajnok - Arnon Thitiprasert, Thaiföld

World Coffee in Good Spirits
Ebben a kategóriában a főszerepben a kávé és az alkohol - az innovatív receptek, a barista és a mixer képességek összhangja. Az alkotások palettája széles: a tradicionális ír kávétól (whisky és kávé) kezdve, egészen az egyedi koktél kombinációkig terjed.
2017 World Coffee in Good Spirits Világbajnok - Martin Hudak, Szlovákia

World Brewers Cup
Kizárólag országos győztesek képviselhetik saját nemzetüket ebben a versenyszámban. A baristák feladata: filteres technológiával kávé italok készítése. A versenyzőknek ugyanakkor saját, és a szervezők által megjelölt kávét is el kell készíteniük minden zsűri tag számára. A legfontosabb pontozási szempontok: aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és a TDS, vagyis a teljes oldott anyag tartalma.
2017 World Brewers Cup Világbajnok - Chad Wang, Tajvan

World Cup Tasters Bajnokság
Ez a versenyszám a kávé kóstolásáról szól, igencsak próbára teszi az érzékszerveket, a tudást. A „cuppper"-nek nem a kávék származási helyét, fajtáját kell felismernie, hanem azt az egy! csészét kell kiválasztania, amelyben nem ugyanaz a kávé van, mint a másik kettőben. Nehezítésképpen a versenyzőknek hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről összeválogatott fajták között kell dönteni.
2017 World Cup Tasters Világbajnok - Lok Chan, Hong Kong

Cezve/Ibrik Világbajnokság
A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és mutatnak be a zsűrinek. Ez esetben a török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, azaz ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A hosszú nyelű edény teste lehet fém, réz, esetleg kerámia is.
2017 Cezve/Ibrik Világbajnok - Karthikeyan Rajendram, Egyesült Arab Emírségek

A World Latte Art (WLAC) és a World Coffee in Good Spirits versenyzői Astoria és Anfim márkájú eszpresszó, illetve darálógépeken dolgoztak, Pentair Everpure vizet használtak, és Cafetto termékekkel tisztítottak.
A japán Hario által fémjlezett World Brewers Cup (WBrC) versenyzők Brita víz-szűrőket használtak, a tisztításhoz Cafetto termékeket, BUNN darálókat, Curtis víztartókat, és Taf Coffee - t.
A World Cup Tasters Világbajnokság (WCTC) versenyzői számára a Technivorm biztosította a felszerelést, a Brita a vízszűrőket, és a Cafetto a tisztító termékeket.
A WBrC és WCTC kategória bajnokai részt vesznek az Ally Coffee által szervezett három-állomásos, brazil kávé-szakmai úton is.
A Cezve/Ibrik Viágbajnokság (CIC) idei fordulóját a névadó szponzor, a görög Loumidis neve fémjelzi.

Június 13-án átadták a „Best New Product" elnevezésű díjakat is, az SCA így ismeri el azokat a fejlesztéseket, új termékeket, amelyek a specialty kávé és tea ipar számára minőséget, hozzáadott értéket képviselnek. A Különleges Kávék Egyesülete (Specialty Coffee Association/SCA) nevében Ric Rhinehart ügyvezető igazgató és Paul Stack elnök köszöntötte a magyar és a nemzetközi sajtót egy exkluzív, mexikói kóstolón. Mindkét felsővezető óriási sikernek nevezte, hogy a közép-európai fővárosok közül elsőként Budapest a házigazdája a rendezvénynek, méltatták az újraéledő magyar kávékultúrát, erre való tekintettel a szervezők összeállítottak egy letölthető budapesti kávé térképet is.

Ric Rhinehart 2007 óta az SCA egyik felsővezetője, ezt megelőzően - több mint 25 évig - vezető pozíciókat töltött be kávéval és teával foglalkozó vállalatoknál. Tea- és kávékészítmények széles választékának tervezése, fejlesztése és gyártása fűződik nevéhez, ugyanakkor társszerzője az 1998-ban megjelent „Tea Basics" című, prémium teákról szóló bevezető könyvnek. Alapító tagja az Amerikai Prémium Teák Intézetének (American Premium Tea Institute) ahol az igazgatótanácsban, és mint elnök is tevékenykedett.
Az SCA elnöke, Paul Stack amellett, hogy hivatásos SCAE (Specialty Coffee Association Europe) tréner, nyolc éve tagja az SCAE Oktatási Bizottságának, az SCAE „Coffee Diploma System" kifejlesztésének kulcsfontosságú tervezője, az SCAE „Brewing" tananyagának vezető szerzője, az SCAE „Gold Cup Research" programvezetője.

A kiemelt vendég - Mexikó - kávékultúrájáról neves szakemberek, kávé nagykövetek beszéltek. Joel Arenas Garcia kávéfarmer Veracruz államban. Tagja egy veracruzi kávészövetkezetnek, itteni társaival harmadik helyezettek lettek saját kategóriájukban a Cup of Excellence Mexico 2017 versenyén, a döntőben összesen 90.50 pontot érdemeltek ki. Cruz Arguello Miceli szintén kávéfarmer, az AMECAFE képviseletében érkezett Budapestre.
Küldetése, hogy olyan javaslatokat tegyen a mexikói kormánynak, amelyek előnyösek a helyi kávétermelők számára. Santiago Arguello Campos a SAGARPA Mezőgazdasági Promóciójának igazgatója. Arguello Campos úr harmadik generációs kávéfarmer, ő az, aki beindította a Starbucks első fenntartható ellátási láncait, és a mexikói kormány úgynevezett „Care of Coffee" programját, az ország kávétermelésének javítására.

A rendezvény főtámogatóját, Európa 1. számú víztechnológiai szakértőjét a BWT water+more-t Dr. Frank Neuhausen vezérigazgató, és Petró Vera a BWT Hungária Kft. értékesítési igazgatója képviselte. Dr. Neuhausen az SCA Igazgatóságának tagja, és 2014 óta az SCAE vezetője. Több mint 18 éve elkötelezte magát a minőségi kávé mellett, a piacot a víz professzionális optimalizálásával támogatja, kifejezetten a kávé és egyéb forró ital szempontjából. Petró Vera 2008 óta dolgozik a BWT-nél. Mindent, amit a vízkezelésről tud, az édesapjától, Petró Gyulától a hazai vállalat ügyvezetőjétől tanulta, aki 24 éve dolgozik ezen a területen. A BWT standjánál lehetett kóstolni a különböző technológiával kezelt vizeket, a szakembereket pedig a vízről, és azok kezeléséről kérdezni.

http://www.worldofcoffee-budapest.com



Nincsenek megjegyzések: