2017. június 22., csütörtök

Nyitókoncerttel indul a Zsolnay Fényfesztivál




A Zsolnay Fényfesztivál nyitókoncertje méltó indítása lesz június 30-án a káprázatos, háromnapos fesztiválnak! A pécsi Kodály Központban 20 órakor a brit dj és zenész, Emika legújabb lemezének ősbemutatója hallható. Az elektronikus zenei megoldások ihlette szimfóniát a MÁV Szimfonikusok szólaltatják meg, a felejthetetlen látványt pedig a világhírű 3D-mapping művész, Bordos László Zsolt kelti életre.

A koncert a június 30. és július 2. között Pécsett zajló Zsolnay Fényfesztivál egyik legkülönlegesebb, legszínvonalasabb eseményének ígérkezik.

A klasszikus zeneszerzés és az elektronikus zene közti átmenet még soha nem volt ilyen dinamikus és élettel teli! Az első lemezeit a brit Ninja Tune kiadónál megjelentető, valóban sokszínű zenész és dj, Emika ezen az ígéretes műfaji határterületen alkotta meg új művét, a Melanfonie című szimfonikus szerzeményét, mely négy év munkájának eredménye. Ebben a projektben Emika visszatért klasszikus zenei gyökereihez, melyeket elektronikus zenei tapasztalataival ötvözve saját szimfóniát írt. A feszült szépség pillanataiból drámai és finoman baljós átvezetésekkel olyan összetartó audio-narratívát szőtt a szoprán csillogó hangjával, amely tökéletesen tolmácsolja azt a kísértő, érzelemkeltő stílust, melyet Emika életre keltett.

A művet Magyarország legismertebb szimfonikus együtteseinek egyike, a MÁV Szimfonikusok adja elő. A zenekar a legrangosabb koncerttermekben lép fel világszerte, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Ezúttal a Prága Szinfonietta művészeti vezetője, a Prágai Konzervatórium tanára, a Hradec Králové Filharmonikusok vezető karmestere, Miriam Němcová vezényletével lépnek színpadra. A koncerten közreműködik a szintén prágai Marie Fajtova szoprán szólista is.

A Kodály Központ belső tereire és Emika muzsikájára Bordos László Zsolt, világhírű művész egyedülálló látványvilágot hoz létre. A Budapesten élő alkotó korai 3D VJ munkáival, óriási méretű épületvetítéseivel és 3D-mapping projektjeivel a műfaj úttörője lett. Munkáin 2010 óta más művészekkel együttműködve Bordos.Artworks és Invited Artists néven dolgozik, melyekkel a videovetítés/3D-mapping nemzetközileg is elismert, jeles képviselőjévé vált. 2014 óta újra önálló projektjeire fókuszál, melyek főként opera- és színházi installációk vagy vetített díszletek. Bordos László Zsolt ez alkalommal a beltéri architekturális mapping vetítés egyedi, Emika szimfóniájára alkotott ősbemutatójára készül, így a Kodály Központban zene és vizualitás lélegzetelállító fúzióját tapasztalhatja meg a közönség.

Emika a koncert zárásaként meglepetés dj-szettel készül.

Jegyek kaphatók:
http://www.kodalykozpont.hu/kodalykozpont_program/Emika_Melanfonie/2017-06-30/20:00

2017. június 30. 20:00
Emika - Melanfonie
Kodály Központ
Pécs

http://www.kodalykozpont.hu
http://zsolnayfesztival.hu
 

Nincsenek megjegyzések: