2011. május 18., szerda

Óriássátor Kazahsztánban
A kazahsztáni Astana városában az elmúlt évben megnyílt a világ legnagyobb sátorépítménye: a Khan Satyr névre keresztelt, 150 méter magas létesítményt nem kisebb tervező, mint a brit Foster + Partnersiroda jegyzi.


A világ legnagyobb sátra 150 méter magas - Kép © Foster + PartnersNem csak nálunk kérik fel a Foster + Partners tervezőirodát, hogy kortárs jelet hagyjon a városban. Világszerte elterjedt felhőkarcolói és fémszerkezetes monstrumai lenyűgözik Nazarbajev kazah elnököt is. Nem ez az első megépült épületük Astanában, a Kazah Köztársaság fővárosában. 2006-ban adták át az általuk tervezett Béke Palotáját, egy 62 méteres üvegpiramist, amely ökomenikus vallási központ és operaház egyben. A közelmúltban elkészült Khan Shatyr (a szó jelentése: Királyi sátor) pedig egy új kereskedelmi- és szórakoztatóközpont, amelynek klimatizált belső terében egész éves kikapcsolódás vár a helyiekre.

Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners

A centrumot maga az elnök nyitotta meg nagy ceremónia közepette, mégpedig pont a születésnapján, július 5-én, amely egyben Asztana Napja is. Mindezek tiszteletére Andrea Bocelli olasz operatenor énekelt és nagy tüzijáték is volt. Ott volt még az Medvegyev orosz, Janukovics ukrán, Gül török, Lukasenko belorusz elnök, Abu Dhabi hercege és még számos közép-ázsiai ország vezetője, akik most kimaradnak a felsorolásból. Nincsen információnk arról, hogy lord Norman Foster személyesen odarepült volna, viszont Nigel Dancey, a Foster + Partners részéről a megnyitón a következőképpen fogalmazott:

Khan  Shatyr - Astana, copyright: Foster +  Partners
Khan  Shatyr - Astana, copyright: Foster +  Partners
Khan  Shatyr - Astana, copyright: Foster +  Partners
Khan  Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners

„A Khan Shatyr Központ Asztana lakosainak számára az időjárástól független egész éves szórakozás fontos új állomása. Boldogok vagyunk, hogy itt ünnepelhetünk a hivatalos megnyitón. Büszkék vagyunk, hogy két általunk tervezett épület, a Béke Palotája és Khan Shatyr Központ a város fő tengelyének ilyen kiemelkedő pontjain helyezkednek el. Ha végigmegyünk az új sugárúton, ez a két mérföldkő a vallástól a szórakoztatásig tartó utat szimbolizálja.”

A jurtaszerű végállomás a várost átlósan átszelő sugárút északi végében helyezkedik el. Elliptikus alaprajzából kiemelkedő, 150 méteres csúcsával az Astana skyline immáron legmagasabb pontja. Az épület százezer négyzeméter alapterületű, nagyobb mint tíz futball stadion. Van benne botanikus kert, pálmafák, mesterséges folyó, 160 luxus- és rengeteg más bolt, teraszok, kávézók, éttermek, mozik és kiállítótermek, gyönyörű kilátással a várost körülvevő szteppére.

Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan  Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners
Khan Shatyr - Astana, copyright: Foster + Partners

Az épület egy igen jól átgondolt, könnyű, feszített kábelszerkezet. Fém tartóelemeit Törökországban gyártották, a kábelek Németországból érkeztek. Van egy bizonyos bekalkulált kilengése, erős szél vagy hóvihar esetére. Erre nagy szükség is van, hiszen Kazahsztán éghajlata kontinentálisan szélsőséges - télen -35º fok, nyáron +35º fok van. Háromrétegű, úgynevezett ETFE (etilén-tetra-fluor-etilén) műanyagborítása ütés-, szakadás- és vegyálló, azonkívül fényátereszető is - átengedi az ultraibolya sugarakat, és napozni is lehet benne. Télen viszont egy hőkezelő rendszer figyeli a sátor belső falának hőmérsékletét, hogy megakadályozza a felületi jégképződést, és a szükséges mennyiségben meleg levegőt fúj a sátor feszített műanyag falának belsejére. Nyáron egy külső fóliaréteg árnyékolóként működik. A sátor teteje kinyitható, ekkor a felülről érkező légáramlatok is szellőztetik a belső teret. Időjárástól független hőszigetelt menedék, állandósult kaliforniai életérzéssel.

A „világ legnagyobb feszített sátra” néven népszerűsitett új épület körvonala végül is szépen belesimul ebbe az megalomán városképbe. Kicsit ufó, de a helyi népek jurtáira reflektál, vagy hasonlít a nomád fejfedőkre is. Nyugat-európai high-tech ázsiai formavilággal - láthatólag a tervezők igyekeztek valami helyspecifikusat, odaillőt ajánlani az elnöknek.

Asztana építészete, forrás: wikipedia.org
Asztana építészete, forrás: wikipedia.org

Astana építészete
Gyakorlatilag a semmiből épült a hatvanas években, szovjet téglalakótelep- és panelstílusban. Régebbi épületei nincsenek. 1991-ban lett az ország fővárosa és vált gigantikus kormányzati negyeddé. A kommunikációs minisztérium épülete 130 méter magas. Az Elnöki Palota fehér márványből és gránitból épült. Az elnöknek van saját múzeuma is, ahol meg lehet tekinteni kitüntetéseit meg a fegyvereit. A 97 méteres, foci-vébé-kupára emlékeztető Bajterek torony kultikus emlékmű. 22 méteres átmerőjű aranyozott tükörgömb belsejébe fel lehet mászni, ott található az elnök arany kézlenyomata. Ha a látogató ráhelyezi a saját kezét, állítólag minden kívánsága teljesül. Arrébb a 65 méteres Béke Palota üvegpiramis by Foster, aztán a Katar-i emír által szponzorált gigantikus mecset, valamint olajipari cégek palotái. A központi hangversenyterem az olasz Manfredi Nicoletti műve. Most viszont már hadd szórakozzon a nép is – mégpedig az új Khan Shatyr Központban.

Forrás: Nemes András - Építészfórum - Fotók: Foster + Partners , valamint Wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések: