2011. május 7., szombat

A hónap híres szülötte - Salvador Dalí




Teljes nevén Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech katalán-spanyol fes
tőművész 1904. május 11-én született a spanyolországi Figueresben.

A modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. A Dalí életművét átható legfőbb rögeszmék közvetlenül katalán származására vezethetők vissza.
Tizenkét évesen a nyarat a Figueres közelében található Molí de la Torre-ban töltötte, ahol megismerkedett az impresszionizmussal.
1921 októberében felvették a madridi San Fernando Képzőművészeti Akadémiára. Diákként a kollégiumban élt, ahol megismerkedett korának szellemi életét meghatározó fiatal művészek csoportjával.
Bírálta tanárait, békétlensége miatt 1923-ban egy évre kizárták az Akadémiáról. 1925 novemberében megnyílt első saját kiállítása. A kezdetektől alig találunk olyan művet, portrét vagy kompozíciót, amelynek hátterébe ne nyomulnának be a katalán partvidék sziklái. 1926-ban élete óriási élményeként először járt Párizsban, ahol áprilisban első útja rögtön Picassohoz vezetett. Októberben másodszor is, immáron végleges hatállyal eltanácsolták az Akadémiáról. Olyan csapás volt ez, amely később áldásnak bizonyult Dalí életében. Ecseteit zsineggel kötözte a derekára, naponta akár öt képet is megfestett. A párizsi szürrealisták hivatalosan is maguk közé fogadták a fiatal alkotókat. Dalí sürgető kényszert érzett, hogy korának szexuális szimbólumaival telezsúfolt műveket alkosson.
Ebben az időben Míró bemutatta Tristan Tzarának és Paul Eluardnak, akinek később elcsábította a feleségét, Galát. Gala megismerése jelentette számára a régóta áhított megvilágosodást, ő volt gyermekkori álmainak asszonya.
1930-ban megszületett híres paranoia-kritikai módszere. 1932-ben kiállítóként vehetett részt a szürrealisták első amerikai tárlatán.
E korszakában előszeretettel alkalmazott optikai trükköket, megkétszerezve, megháromszorozva, néha a végtelenségig megsokszorozva a képelemeket. Dalí képei alig-alig keltek el. Ezért újfajta objekteket talált ki, rendkívül termékeny volt ebben az időszakban. A szürrealisták aggódni kezdtek, hogy Dalí lehetetlenné akarja őket tenni a "jelképes funkciójú szürrealista objektek" seregével. Ezek az objektek világhíressé lettek. 1939-ben végleg szakít a szürrealistákkal.
1940-ben a német csapatok Burdeosba érkezésének hírére a festő feleségével együtt átköltözött az Egyesült Államokba, ahol azután 8 évig, egészen 1948-ig tartózkodott. Rajzfilmvázlatokat készít, jeleneteket tervez Alfred Hitchcock Forgószél c. filmjéhez. Közben megjelenik Salvador Dalí titkos élete, valamint a mágikus művészek ötven titka.
Miután 1949-ben Gaiával visszatérnek Európába, megjelenteti a Misztikus kiáltványt. Elkezdődik részecske-korszaka. Ebből a korszakból származó munkája a modern metafizika és tudományos felfedezések hatásáról tanúskodik, ezek fejlődését Dalí buzgón nyomon követte.
Késői korszakának kezdetét gigantikus művek kísérik. 1960-tól megfesti nagy formátumú misztikus alkotásait. Ezek a festmények egyfajta művészi testamentumot jelentenek. Magukba ötvözik mindazokat a stílusokat, amelyekben a művész valaha is alkotott: a szürrealizmust, a kifinomult pompierizmust, a pointilizmust, az akciófestészetet, tasizmust, geometriai absztrakciót, a pop artot, op artot és a pszichedelikus művészetet.
1974-ben előszóval és illusztrációval látta el Sigmund Freud könyvét. szeptember 28-án megnyitották Figueres városában a Dalí Színházmúzeumot. 1982-ben elhunyt Gala, akit Púbolban helyeztek örök nyugalomra. Dalí ezután átköltözött a púboli kastélyba, hogy párja közelében lehessen. I. János Károly spanyol király Dalínak a "Púbol márkija" címet adományozta. 1983-ban nagyszabású kiállításokat rendeztek a festő tiszteletére Madridban, Barcelonában és Figueresben. Utolsó festményei ebben az időszakban keletkeztek.
1989 Január 23-án halt meg szívelégtelenségben. Végakarata értelmében figueresi színház múzeumának kriptájába temették. Végrendeletében teljes vagyonát és műveit a spanyol államra hagyta.


Forrás: Teletál Ételfutár 2011/4. szám - Illusztráció: Dalí arcképe, Dalí múzeum a szülővárosában

Nincsenek megjegyzések: