2011. május 15., vasárnap

Grillparti a kertben




Melegszik az idő, ilyenkor közkedveltek a grillpartik, mivel kint a szabadban, a jó levegőn hihetetlen finom ételeket készíthetünk. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a
sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.

Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet. De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.
Előző este készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes a finomságokat legalább egy éjszakát a pácban pihentetni, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra. Használjunk fémedényt, műanyagban ugyanis könnyen bepállik a hús.

Íme néhány pác ötlet:

Mustáros pác: 1 dl olívaolaj, kakukkfű, majoránna, petrezselyem, bors, mustár, fokhagyma. A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác: 2 evőkanál mustár, 4 gerezd reszelt fokhagyma, 1 evőkanál erős paprika krém, 1 dl olaj. A hozzávalókat összekeverjük. Egy órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A grillparti velejárója a füst, mely ellen úgy védekezhetünk, ha megfelelő minőségű tüzelőanyagot választunk, és felhasználásáig szárazon tartjuk. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszéndarabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sütni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség. A sütéskor a grillrácsot olajozzuk meg, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró, így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. Válasszunk inkább acélból készült grillrácsot, hiszen így nem áll fenn a leégés veszélye. A forgatáshoz villa helyett használjunk inkább csipeszt, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. A grillparti kellemes hangulatát fokozhatjuk különféle kerti lámpák, kerti mécsesek, fáklyák használatával. Ez utóbbi még a kellemetlen vérszívók, szúnyogok ellen is remek szolgálatot tesz.

Forrás: Teletál Ételfutár 2011. május - 24.oldal

Nincsenek megjegyzések: