2011. április 29., péntek

Spanyol filmhét az Urániában




Spanyol Filmhét

“Alkotó nők”
A Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében

2011. április 29. - május 3.

A Spanyol Filmhét 2011-ben új formában jelentkezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ápr. 29-től öt napon át tartó program a spanyol filmművészet panorámáját kívánja nyújtani, egyaránt válogatva a spanyol film korábbi éveinek legkiemelkedőbb alkotásaiból, és a legújabb termésből, mindezt világhírű spanyol színésznők jelenlétében. Művészi kvalitás, relevancia, újdonság... ez mind a spanyol mozi - és az azt megalkotók, akik megtöltik élettel, alkotóerővel.

A Magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet által szervezett filmhét „Alkotó nők” mottójához hűen, öt színésznő látogat el az eseményre, melynek az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. Filmjeik a legnagyobb és legismertebb spanyol rendezők munkái, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a spanyol film elfoglalhassa kitüntető helyét az egyetemes filmművészetben. Minden színésznő megtestesít egy-egy, egymást követő generációt a kortárs spanyol filmkultúrában.

Itt lesz Ana Belén (Dolgok, amelyekért érdemes élni) aki soklemezes énekesnő, s színházi és filmszínésznőként is híres, Maria Barranco (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Kötözz meg és ölelj, Szájból szájba), kinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét. Maribel Verdú (Anyádat is, A faun labirintusa) művészi kvalitásait a legjobb rendezők munkái fémjelzik. Végül a legfiatalabbak, mint Elena Anaya, aki nagy sikert aratott Julio Medem Szoba Rómában című filmjében, valamint a népszerű Szex és Lucíában, még mielőtt Almodóvarral is forgatott volna, és Manuela Velasco a Rec című film Goya díjas főszereplője.

Ők mind-mind ünnepelt színésznek Spanyolországban, és ismertek az egész világon. A filmek után minden nap közönségtalálkozó és beszélgetés lesz egy-egy színésznővel, melyeket Javier Rioyo író-filmrendező-producer, a filmhét egyik házigazdája vezet majd. Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a spanyol és magyar filmművészet különböző területein dolgozó kiválóságok, rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, színészek producerek vagy a film szerelmeseinek találkozására.

Mint minden évben, idén is a Spanyol Filmhét vendége lesz a spanyol mozi egyik kiemelkedő alakja is, akinek művészi pályafutása nagy hatással volt a mozgóképkultúrára. Ezúttal Manuel Gutiérrez Aragón filmrendező és író a kiválasztott, aki filmjeivel számos jelentős díjat nyert, Habla, mudita című filmjével a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok Díját, az Utolsó vacsora című filmjéért (2008) a Malagai Spanyol Filmfesztiválon a Zsűri Különdíját valamint San Sebastiánban a Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Kagyló Díjat a Démonok a kertben–ért (1982) és a Goya-Díjat az Don Quijote lovag –ért 2002-ben.

Ez utóbbi két alkotás egyben keretbe is foglalja a filmhét változatos film kínálatát, április 29-én a Démonok a kertben című alkotással, a rendező mellett Maribel Verdú és Elena Anaya jelenlétében indul a program, és május 3-án a Don Quijote lovag vetítésével zárul. Ezek mellett láthatjuk a húsz nemzetközi (Goya, Cannes, San Diego...) díjjal büszkélkedhető, többek között Cannes-ban is díjazott, Szerencsecsillag című filmdrámát Maribel Verdúval, Pedro Almodóvar Kötözz meg és ölelj! című klasszikusát, mely nemcsak Maria Barranco, hanem Antonio Banderas pályáján is mérföldkő volt a világhír felé. Újra borzonghatunk a nagy sikerű spanyol horrorfilm folytatásán, a REC 2-n, és izgulhatunk a Hierro című thriller hősnőjéért, aki eltűnt gyermekét keresi egy elhagyott szigeten.


Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Nincsenek megjegyzések: