2008. december 3., szerda

Mozart: Mozart Cosi fan tutte - sztárokkal




Mozart Cosi fan tutte-operáját a konzervatív ízlés a Mozart-életművön belül háttérbe szorította. Viszont ma kapós lett a modern, a mindvégig elbűvölően szép muzsika, a bevett színházi fogásokkal létrehozott, egyszerű cselekmény életfilozófiai bonyolultsága.




Olyan énekesek vonulnak fel, mint a német Juliane Banse és Anke Vondung, a görög Tassis Christoyannis, a finn Topi Lehtipuu vagy a brit Claire Ormshaw és William Shimell, akiket Glyndebourne-től Salzburgig, a BBC Promstól a Théatre des Champs-Élysées-ig vagy a Bastille Operáig, Zürichtől Madridig és Chicagóig ünnepelnek.

Juliane Banse Németországban született, Svájcban nevelkedett, énektanulmányaival párhuzamosan a Zürichi Operaház balett-társulatában táncoló világhírű szoprán a berlini Komische Oper Harry Kupfer rendezte Varázsfuvola produkciójának Pamina szerepével robbant be a nemzetközi élvonalba. Ma a világ vezető operaházainak ünnepelt sztárja, aki dal- és oratóriuménekesként is az élvonalba tartozik. Szívesen látott vendég a nagy fesztiválokon (Salzburg, Glyndebourne, BBC Proms, Edinburgh), rendszeresen dolgozik a legkiválóbb karmesterekkel: Boulez, Rattle, Maazel, Jansons, Harnoncourt, Giulini, Blomsted, Chailly, Boulez, Welser-Möst, Fischer Iván, Abbado. Gazdag repertoárjában pályája indulása óta meghatározó szerepet játszanak a Mozart-operák: a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Figaro Grófnőjét, tavaly a Müncheni Operaházban az Idomeneo Iliáját énekelte óriási sikerrel. A Cosi Fiordiligijét a világ megannyi dalszínházában énekelte, a szerep egyik legkiemelkedőbb megformálója. Pályáját magyar vonatkozások is kísérik: dalénekesként - Maurizio Pollini mellett - gyakori partnere Schiff András (közös lemezt is készítettek), rendszeresen dolgozik Kurtág Györggyel.

Topi Lehtipuu a helsinki Sibelius Akadémián tanult, s a Finn Állami Operaházban debütált. Nemzetközi karrierje Tamino szerepével a párizsi Théâtre des Champs-Élysées-ben indult. A Così fan tutte Ferrandóját Fischer Iván dirigálásával is énekelte Glyndebourne-ben. Claire Ormshaw 2002-ben a Glyndebourne-i Operafesztivál kórusának a tagja lett, de már hamar szólószerepeket kapott. 2006-ban például Fischer Iván vezényletével alakította a Così fan tutte Despina szerepét. Milánói Scala, Bécsi Állami Operaház, New York-i Metropolitan, párizsi Bastille Opera, moszkvai Bolsoj Színház, München, Chicago, Madrid, Róma, Zürich operaházai – kevés énekes mondhatja el magáról, hogy ilyen rangos dalszínházak visszatérő, ünnepelt vendége. Közéjük tartozik William Shimell brit bariton, aki a Così Don Alfonso szerepét a közelmúltban Japánban, Cincinattiben és Hamburgban énekelte.

Mindezek ellenére és mellette, a Cosi fan tutte igazi főszereplője a hangversenyszerű előadáson Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar december 4-én a Művészetek Palotájában.

Forrás: Mixonline Fotó: -a-


Nincsenek megjegyzések: