2008. december 20., szombat

A Vermeer-rejtély




A világhírű Vermeer-hamisító hihetetlen pályafutása

A bűnösségét kellett bizonyítania, hogy az életét mentse

Han van Meegeren

1945-ben Hollandiában egy Han van Meegeren nevű férfit bíróság elé állítottak, mert egy Vermeer-festményt adott el Göring marsallnak. A kollaboráció miatt vád alá helyezett férfi azt vallotta, hogy a képet maga készítette, bár korábban azt hazudta, hogy találta. A szakértőket eleinte a börtönben festett bizonyíték és a vallomás sem győzte meg. A Krisztus Emmausban című képről csak 1968-ban, egy különleges eljárás segítségével, a fehér színű festék elemzése során sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy hamisítvány.

Krisztus Emmausban

Van Meegeren nem hazudott, a festményt valóban ő készítette. A bíróság 1947-ben bűnösnek találta, és egyévi börtönbüntetésre ítélte.

1932-ben kezdte meg hamisítói pályafutását, és már 1938-ban csúffá teszi a hatóságokat, amikor a rotterdami Boymans Múzeum kiállítja az általa készített hamis Vermeer-képet. Hogy mi késztette erre? Nos, valószínűleg kegyetlen apján és a műveit szapuló kritikusokon akart bosszút állni. Vajon miért pont Vermeer mellett döntött? Erre a kérdésre máig nincs megfelelő válasz. Mindenesetre hosszú, idegőrlő feladat volt elkészítenie a Vermeer-képet. Négy éven át kutatta, hogy milyen vászon és milyen festékek segítségével tehetné halhatatlanná festményét. Eredeti 17. századi vászonra festett, és maga keverte ki a színeket.

A háború végén a szövetségesek megtaláltak egy Vermeer-képet a náci Göring gyűjteményében, és a számlák alapján eljutottak Han van Meegerenhez. Mivel a németekkel való üzletelés miatt súlyos büntetés járt, a festő inkább bevallotta, hogy hamisítványt adott át az ellenségnek. Meegerent arra kényszerítették, hogy hat tanú jelenlétében fessen még egy Vermeert. A Fiatal Krisztus a kilencedik, egyben utolsó hamisítványa lett. Ezzel együtt összesen hét Vermeer és két de Hoogh-képet festett.

Han van Meegeren a bíróság előtt

A helyzet érdekességét az adja, hogy miután Meegeren becsapta a nácikat, a hatóságot és a mkritikusokat is, azt kellett bizonyítania a bíróság előtt, hogy bűnös. Tettével szerette volna kivívni a művészvilág elismerését, de csak azt érte el, hogy a kritikusok egyöntetűen eredetinek bélyegezték az általa készített festményt. Az emberek hősként ünnepelték a festőt, aki még Göringet is az orránál fogva vezette, s aki hamisítványaival több millió dollárt keresett.

Mielőtt még letölthette volna büntetését, 1947-ben infarktus végzett vele.


Forrás


Nincsenek megjegyzések: