2008. december 22., hétfő

A Gyermekirodalom gyöngyszemei 4. rész

Astrid Lingred: Harisnyás Pippi

Az icipici város szélén volt egy gondozatlan öreg kert. Abban állt egy roskatag öreg ház, és abban a házban lakott Harisnyás Pippi. Kilencéves volt, és egy szál egyedül lakott a házban. Nem volt se apja, se anyja, és ezért nem is búsult különösen, mert így nem volt senki, aki esténként rászólt volna, hogy feküdjék le, amikor épp a legjobb játéknál tartott, és senki sem kényszerítette, hogy csukamájolajat egyék, amikor ő jobban szerette a cukorkát.
Valaha volt apja is Pippinek, akit rettentő nagyon szeretett, és persze anyja is, de az olyan régen, hogy már egyáltalán nem is emlékezett rá. Anyja meghalt, amikor még ő apróság volt, bölcsőben feküdt, és olyan irgalmatlanul bőgött, hogy senki meg nem tudott maradni a közelében. Pippi úgy képzelte, hogy anya most fenn ül az égben, és egy lyukon át kukucskál le a lányára, ezért olykor felintegetett neki, és így szólt:
- Ne aggódj, anya! Jól elboldogulok!
Apjára azonban jól emlékezett Pippi. Apa hajóskapitány volt, és a nagy világtengereket járta, és valaha Pippi is vele hajózott, mígnem egyszer egy nagy vihar a tengerbe sodorta a kapitányt. Apa akkor eltűnt, de Pippi biztosra vette, hogy egy nap visszajön. Úgy gondolta, hogy apa egy szigeten ért partot, ahol négerek laknak, és az ott élő négerek királya lett, és egész nap aranykoronával a fején járkál a szigeten.
- Anyám angyal és az apám négerkirály, bizony kevés gyereknek vannak ilyen pompás szülei - szokta mondani büszkén. - És ha apának sikerül építenie egy hajót, akkor eljön értem, és én akkor négerhercegnő leszek. Hejhopp, az lesz ám a nagy élet!
Az öreg házat is, amely az öreg kertben állt, apa vette sok évvel előbb. Úgy gondolta, hogy abban lakik majd a lányával, ha megöregszik, és nem bírja már erővel a tengeri hajózást. Hanem aztán megtörtént a szomorú eset, hogy a vihar a tengerbe sodorta őt, és Pippi akkor egyenest idejött a Villekulla - villába - mert így hívták a házat -, hogy itt várja be, amíg apja visszatér. A ház bebútorozva várta őt.

A kiválasztott részletnek vége. Ha elolvastad, akkor válaszolj a kérdésekre!

1. Jelöld az események sorrendjét!
Pippi beköltözik a Villekulla-villába.
Meghal az édesanyja.
Édesapja eltűnik a tengeren.

2. Melyik kijelentés nem illik Pippire?
A. Egyedül lakott egy öreg házban.
B. Nem szerette a szüleit.
C. Szerette a cukorkát.
D. Nem ismerte az édesapját.

3. Miért várta Pippi haza édesapját?
A. Mert félt egyedül.
B. Mert négerhercegnő akart lenni
C. Mert nagyon szerette.


Kattints ide, ha levelet akarsz küldeni nekünk! A megfejtéseket e-mailen küldheted el!
Írd le a kérdés számát, és mellé a helyes válasz betűjelét, illetve a válaszodat!

Vissza a gyermekirodalom oldalra

Nincsenek megjegyzések: