.
A gasztronómia mint művészet, hagyomány és muzeológiai feladat – a téma sokrétű megközelítésével foglalkozik a MúzeumCafé 71. száma.
A hazai és külföldi múzeumi bisztrók és éttermek világába
Sümegi Noémi vezeti be olvasóinkat, Németh István írásában a „nagy
zabálás” ábrázolásait tekinti át a németalföldi festészetben. Három hazai brandmúzeum
történetét és kiállítását mutatják be a lap szerzői: a Zwack Unicumét
(Gréczi Emőke), a Dreherét (Berényi Marianna) és a Törleyét (Hamvay
Péter). Basics Beatrix a magyar arisztokrácia ebédlőjébe
invitálja az olvasót, Szilágyi Judit Déry Tiborék vendéglátói szokásait
eleveníti fel, az egykori házvezetőnő jegyzetei alapján. Sári Zsolt a
Skanzen kiállított és használatba vett „konyháiról”, Zay Orsolya a
történeti főzésekről, Kerényi-Nagy Viktor a bormúzeumok ideális
kiállításairól, Rátonyi Gábor Tamás a hajdani rákospalotai
kisvendéglőkről ír, Juhász Sándor pedig a „vendéglátós” Glück Frigyes
műgyűjteményét mutatja be.
Két interjú is kapcsolódik a lapszám tematikájához:
Saly Noémivel Karácsony Ágnes beszélgetett a kávéházi kultúráról,
Szikra Renáta pedig Mucsi Emesével és Szalipszki Judittal készített
interjút a kortárs művészet és a gasztronómia kapcsolatáról.
A Szemle rovatban
Saly Noémi Gellért 100 könyvéről (Karácsony Ágnes), a kétkötetes
Szilágyi János György-monográfiáról (Péntek Orsolya) és Sedlmayr
Krisztina A modern háztartás születése című munkájáról (Berényi
Marianna) lehet olvasni.
Rostás
Péter megható nekrológban búcsúzik Dávid Ferenctől. Regős Csilla Wes
Anderson bécsi kurátori kiállításán szerzett tapasztalatait foglalta
össze a MúzeumCafé számára, Odler Zsolt pedig az aszódi múzeum egyik
különleges gyűjteménycsoportjára hívja fel a figyelmet.
A Híreket és a Kalendáriumot
Magyar Katalin szerkesztette, a lapszám portréfotóit Szesztay Csanád
készítette. A lapterv, címlapján egy Michelin-csillagos múzeumi falat
fotójának felhasználásával, Pintér Józsefnek köszönhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése