2019. június 3., hétfő

A zene kaland!




.
Foto: Hargitay Olivér

Fantasztikus évadot zártak a Nemzeti Filharmonikusok, a jövő szeptemberben kezdődő következő évad pedig további zenei csemegékkel és kalandozással csábít. Milyen koncertekkel várnak? Milyen helyszíneken? Kik lesznek a világhírű vendégművészek, akik csatlakoznak hozzájuk? Érkeznek a részletek.

7 bérlet 7 hangversenyhelyszín

A két művészeti együttes – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Nemzeti Énekkar – az új évadban is hírességekkel és a hazai zenei élet kiválóságaival várja látogatóit.

A Müpába szervezett két önálló sorozatban, a Kocsis- és a Kobayashi bérletben, igazi világsztárokkal találkozhat a közönség. Népszerű, közismert műveket és érdekes ritkaságokat egyaránt kínál a zeneakadémiai Ferencsik bérlet hat programja. A Pesti Vigadóban tartandó hangversenyeken – a Lukács bérletben - a szokványos zongora-vagy hegedűverseny ismétlő koncertek helyett ezúttal különleges kompozíciókkal ismerkedhet a közönség. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti bérlet sorozata, ahol a kórus megmutathatja sokszínűségét a legkülönbözőbb stílusokban. A Nemzeti Énekkar ezen kívül egy új helyszínen a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja közönségét, ahol Rossini és Donizetti csodálatos műveit adják elő, decemberben pedig egy Föld körüli utazásra is invitálja a hallgatóságot. A Próbatermi vendégség sorozat évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál, és mindig nagy érdeklődésre tart számot. Az új évadból sem hiányozhat az ifjúságnak szóló Zenemánia sorozat. Dinyés Dániel ezúttal a zene sokszínűségét mutatja be az érdeklődő gyermekeknek a Müpa Fesztivál Színházban. Szó esik a versenyművek, a koncert- és oratóriumáriák, valamint a szimfóniák keletkezéséről.
A Nemzeti Filharmonikusok a következő évadban hagyományosan ismét megemlékeznek Kocsis Zoltánról. Halálának évfordulóján, november 6-án Ravel-Kocsis, Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával tisztelegnek néhai főzeneigazgatójuk emléke előtt. 

Vendégművészek a világ minden tájáról

Sebastian Weigle, Bertrand de Billy, Carlo Montanaro visszatérő karmesternek számítanak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén. Karen Kamensek és Michael Sanderling először dirigálja a zenekart. Igazi különlegességnek számít a Maisky-tiró közreműködése. Mischa Maisky csellóművész január 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben gyermekeivel, Sascha Maisky hegedű- és Lily Maisky zongoraművésszel együtt szólaltatja meg Beethoven Hármasversenyét. Maxim Vengerov hegedűművész egy-egy Bruch és Ravel művel kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. Ugyanitt lesz vendégünk Sharon Kam klarinétművész Weber klarinétversenyének szólistájaként.  Arabella Steinbacher Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenyét adja elő a Müpában. Ugyancsak itt lép fel Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész. Hazai kiválóságaink közül Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének lesz szólistája szeptember 25-én az évadnyitó hangversenyen. Ugyancsak ezen a koncerten lép fel Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg várában. 

Úton a zene
„A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar hangversenyei a zene iránt érdeklődő sokszínű közönség sokszínű ízlésvilágát is tükrözik. Ezért nem mindegy, hogy miként, milyen módon állítjuk össze a koncertprogramot. Szempontunk, hogy találkozhasson közönségünk régi barátainkkal, például Mozarttal és Beethovennel, de köthessenek új ismeretségeket is többek között a nagyszerű svájci-amerikai kortárs komponistával, Daniel Schnyderrel.” – árulja el a koncertprogram összeállításának összetettségével kapcsolatban Herboly Domokos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója. „Amikor bérleteinket összeállítjuk, és a különböző zenei stílusokat, a különböző hangulatú zeneműveket próbáljuk egy-egy bérlet köré csoportosítani, valahogy mindig azt érezzük, hogy aki egy-egy bérletet végigjár és minden hangversenyen ott van velünk egy valódi zenei felfedezőutat tesz. Ilyenkor közelebb kerülhetünk a minket körülvevő, folyton változó világhoz, de ami ennél is fontosabb, jobban megismerhetjük önmagunkat.”
A Nemzeti Filharmonikusok kiemelt társadalmi szerepvállalása, az „Úton a zene” c. program jövő évadban is folytatódik. „Ezt a programot nem volt kérdés, hogy folytassuk-e. Nehéz körülmények között élő gyerekekhez jutunk így el, és hívjuk őket is kalandozni. A Symphonia Alapítvánnyal működünk együtt, szerencsésnek érzem magam, mert a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei lelkesen járják az országot, hogy kamara-előadásaikkal inspirálják és ösztönözzék a hangszert tanuló diákokat.” – zárja gondolatait a jövő évaddal kapcsolatban Herboly Domokos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Legyünk bátrak, és vágjunk bele a közös kalandba a Nemzeti Filharmonikusokkal!
A kedvezményes bérlet- és jegyvásárlás a nagyközönség számára 2019. április 29-től lesz elérhető online a www.filharmonikusok.hu weboldalon és személyesen a Nemzeti Filharmonikusok külső jegypénztárában, a Broadway Jegyirodában, a Deák térnél. Továbbá személyesen a Müpa jegypénztáraiban, a Zeneakadémia és a Pesti Vigadó jegypénztárában. Ezen kívül a Jegy.hu országos jegyirodai hálózatában.
 

Nincsenek megjegyzések: