2019. június 26., szerda

Guillermo Kahlo kiállítás megnyítója a Műcsarnokban




.

A Frida Kahlo országa, Guillermo Kahlo mexikói fényképei című kiállítás június 21 és szeptember 22 között a nagyközönség számára lesz megtekinthető. A Mexikói Nagykövetség és a Műcsarnok párhuzamos programokat szerveznek a nyári szezon alatt a Budapest látogatói számára


A Mexikói Nagykövetség a Mexikói Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökséggel (AMEXCID) karöltve örömmel jelenti be, hogy június 21-től szeptember 22-ig kiállítás nyílik a Műcsarnokban “Frida Országa, Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái” címmel. A kiállítás a II. Építészeti Nemzeti Szalon keretében látogatható és az elmúlt századelő monumentális mexikói építkezéseiről is hírt ad.

Guillermo Kahlo (1871-1941), (született: Carl Wilhelm Kahlo Kaufmann; Pforzheim, Németország), hajón érkezett Mexikóba, Veracruz kikötőjébe. 1898-ban feleségül vette Matilde Calderónt, akitől négy gyermeke született, köztük a világhírű mexikói festőnő, Frida Kahlo. Miután kiépítette rangos fotográfiai karrierjét, Mexikó kormánya 1904-ben azzal bízta meg, hogy elkészítse a nyilvános és állami felügyeletek alatt levő épületek fényképészeti leltárát, köztük a reformháborúban elkobzott egyházakét is (1858-1861).

A kiállítás, melynek kurátora Dr. Medve Mihály, több, mint 70 képből áll, ezek nagy része az eredeti képek reprodukciója, melyek a tekintélyes mexikói vállalkozó Ricardo B. Salinas Pliego egyedülálló Kahlo-fotóanyagából kerültek ki (www.ricardosalinas.com), és melyeket az ő Arte & Cultura Grupo Salinas kulturális projektje segítségével tudunk bemutatni. A kiállítás több személyes képet is tartalmaz, betekintést engedve Guillermo Kahlo családi környezetébe, melyek Cristina Kahlo fotóművész magángyűjteményéből származnak.

A Mexikói Nagykövetség és a Műcsarnok a kiállítással párhuzamosan több tevékenységet is szervez, amelyek a nyári szezonban Budapest látogatói számára vonzó kulturális kínálatot jelentenek. A következő ilyen rendezvény június 22-én a Múzeumok Éjszakája keretében kerül megrendezésre, és amely az UNESCO által a szellemi kulturális örökség listájára  felkerülő Mariachik előadás lesz.


Ez a művészeti kiállítás, a magyar és mexikói kulturális intézmények közötti együttműködést mutatja, és a két ország kultúrális párbeszédét erősíti. Mexikó Nagykövetsége aktívan támogatja Mexikó és a mexikói művészek kulturális jelenlétét Magyarországon, Közép-Európa egyik legfontosabb művészeti körét.

A Nagykövetség intézményi háttere és az AMEXCID támogatásával létrejövő a Frida országa, Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái kiállítás a Mexikói Kormány kulturális diplomáciai politikájának részét képezi, a Külügyminisztérium segítségével.
 http://www.mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=Wqfcg9DjjDt86LdLP72r6N
 

Nincsenek megjegyzések: