2019. június 19., szerda

Irodalmi szenzációk a Zsámbéki Romtemplomnál, ősbemutató a Bázison




.

Június 23-án Csákányi Eszter, Hajdú Steve és Vecsey H. Miklós szerepel a #KedvesZsámbék 1.0 - "Füst..." c. esten, közreműködik: Dés László.


Június 23-án vasárnap délután 15.00 órakor kezdődő előadáson titkokról, gyermekorról, álmokról, csodákról, meglepetésekről és a kacagásról is hallhatnak nagy magyar verseket Csákányi Eszter, Hajdú Steve és Vecsey H. Miklós előadásában azok, akik ellátogatnak a Zsámbéki Romtemplomba. Az előadás az alkotók szerint „gyereklelkű felnőtteknek” készült Weöres Sándor, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Kiss Ottó, Csukás István, Romhányi József és sok más kiváló költőnk verseiből válogatva. A felolvasószínházi előadást Dés László csodálatos improvizatív szaxofonjátéka teszi teljessé, szerkesztette és rendezte: Seres Tamás.

Az idei #KedvesZsámbék sorozatban ismert művészek, színészek, zenészek lépnek fel a középkori Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken, ahol nagy magyar versek hangzanak el. A fellépők között lesz Hámori Gabriella, Vecsei H. Miklós, Kamarás Iván, Földes Eszter, Nagy Ervin, Csákányi Eszter, Szabó Balázs, Kollár-Klemencz László, Dés László, Háy János, Beck Zoli és sokan mások. Hozunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból, Seres Tamás rendezésében.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A darab azóta több, mint 100 teltházas előadást élt eddig meg, nagy öröm, hogy június 15-én Zsámbékon, a Romtemplomban is láthattuk.

A #Kedves Zsámbék sorozat júliusban és augusztusban is folytatódik, július 7-én Kamarás Iván és Fenyő Iván előadásában tekinthetünk bele Petőfi és Arany levelezésébe, amely nemcsak egy nagy művészbarátság lenyomata, hanem elképesztő, pontos kordokumentum is két lángelméjű költő közvetlenségével, önkéntelen stílusbravúrjaival megfogalmazva.

A további esteken fellép Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Balázs József jazz-zongorista, sor kerül Beck Zoli és Háy János közös zenés-irodalmi műsorára, valamint jön a GreCSÓKOLlár, azaz Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közös estje is. Augusztus végén a BÉKESSÉG-HÍVOGATÓban „zsoltározó zsiványokat” hallhatunk, azaz Lackfi Jánost és a zenészeket: Molnár Györgyöt, Kormány Bendegúzt és a költő lánya, Lackfi Johanna is színpadra áll.

Július 28-án a Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház közös produkciója Shakespeare Vízkeresztje kerül színre Zsámbékon Vecsei H. Miklós fordításában Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel. A Sztalker Csoport a tavaly bemutatott Míg fekszem kiterítve után - egy közösség születése, a halál és az élet után - most a szerelmet választja témájául. AZ előadást ifj Vidnyánszky Attila rendezi.

A zsámbéki Műemlék Rakétabázis szintén izgalmas produkcióknak ad helyet az idei sorozatban: Június 30-án lesz az ősbemutatója Nagyházi Márton: NemAkárki című moralitásjátékának. A fiatal szerző darabja az önjelölt megváltók története. amely megmutatja a Tömeg és a Lázadó viszonyát, aki új szabadságot akar építeni a múlt felperzselt hiedelmei és elszenesedett morálja helyére.

Szintén a Bázison lesz látható ismét Lackfi János: Hinták című nagysikerű darabja Galgóczy Judit rendezésében. Az előadást Mátyás Irén díjjal és Vilmos díjjal ismerték el. Négy női sors - kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi - fonódik össze ebben a történetben olyan kiváló színészek előadásában, mint Peremartoni Krisztina és Soltész Böbe.

A zsámbéki előadásokról a további információ és jegyek az alábbi oldalon.

 

Nincsenek megjegyzések: