2018. szeptember 25., kedd

ELF Pictures őszi premierek




.

Három szupernagyi, egy szomáliai diáklány és egy fogságban tartott nő története - díjnyertes magyar filmeket mutat be ősszel az ELF Pictures.


Október 11-től vetítik a hazai mozik a KÖNNYŰ LECKÉK című dokumentumfilmet. Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) Inkubátor programban készült, érzékeny dokumentumfilmje egy tizenhét éves szomáliai menekült lány, Kafia magyarországi beilleszkedésének története.
Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában. A film világpremierjét a rangos Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották, és díjra jelölték a Szarajevói Filmfesztiválon is.

November 1-jétől végre szélesvásznon is látható a NAGYI PROJEKT. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek és a legjobb vágásnak járó díját, továbbá a DOK Leipzig MDR-díját és Tajpejben a Next Generation-díjat.
A film három unoka és nagymamáik vállalkozása egy anarchikus, múltbéli utazásra: több szinten működő road movie a generációk közti európai párbeszédről az Egyesült Királyságban, Németországban és Magyarországon. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik - egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe.

November 22-én érkezik a mozikba Tuza-Ritter Bernadett megrázó és felkavaró alkotása, az EGY NŐ FOGSÁGBAN. Ez az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába.
Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat, maradékot eszik, és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”
A film észak-amerikai premierjét a Sundance Filmfesztiválon, világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották. A mű azóta folyamatos meghívottja a nemzetközi fesztiváloknak, számos díjat nyert. A Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmdíj zsűrije is a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal jutalmazta.



Nincsenek megjegyzések: