2018. szeptember 11., kedd

A Rózsavölgyi Szalon évadnyitója




-

Ritka dolog, hogy egy magánszínház eddig hat évadot tudhat maga mögött – számolt be Zimányi Zsófia művészeti vezető. 1912. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg a híres Zeneműbolt félemeletén a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café néven, és vált a pesti belváros kulturális ékévé. Felelevenítik a hajdani szalonkultúrát a társas élettel, a kávézással és az ifjú alkotók szereplésével. A repertoár legtöbbször magyarországi bemutatókat tartalmaz.

Az elmúlt hat évben 337 előadást tartottak 35 ezer néző örömére. A 2017/18-as évadban új helyszínen, a Benczúr Kert szabadtéri színpadán, sőt, vidéken is játszottak. Az utolsó óra 200 előadást, a Valami csaj(ok) 72 előadást ért meg – ami egy kis színház életében komoly sikernek számít. A művészeti vezető ötezer főre becsüli a törzsközönséget. A 30 ingyenes program között akadtak könyvbemutatók, szakmai találkozók és klubprogramok. 2016 szeptemberétől Morcsányi Géza dramaturg, műfordító vezetésével olvasókör indult havonta egyszer a szervezők által kiválasztott könyvekről.
2018-ban a Rózsavölgyi Szalon öt bemutatót tart, ebből négy magyarországi bemutató. Az első szeptember 14-én az amerikai Mark St. Germain Táncórák című darabja lesz. Tőle már sikerrel játszották Az utolsó órát és az Istenek tanácsát. A jelen műben a fizikailag sérült táncosnő (Ullmann Mónika) és az autista Ever (Józan László) a két különös szereplő. A szórakoztatóan szellemes színmű rendezője Dicső Dániel.
A második bemutató Cyril Gely Diplomácia című darabja a II. világháború Párizsában játszódik. Hitler parancsára 1944-ben meg akarják semmisíteni a város összes hídját. A dráma nemcsak a történelemben, hanem a szereplők (Sztarenki Pál, Alföldi Róbert, Sütő András, Varga Ádám és Bárdi Gergő) lelkében is döntésre vár. Bemutató október 30-án, Sztarenki Pál rendezésében valósul meg.
A következő Jean-Marie Chevret Amazonok című darabjának folytatása Három év múlva alcímmel. 2018. december 13-án láthatja először a közönség, miután Párizsban 2003 óta több mint 750-szer játszották. Egy könyörtelen üzletasszonyról szól. A szereplők: Náray Erika, Györgyi Anna, Auksz Éva, meg három férfi: Ozsgyáni Mihály, Héricz Patrik, Sztarenki Pál. Rendező: Szarka János.
A negyedik magyarországi bemutatóra 2019. február 28-án kerül sor. Írója Theresa Rebeck, címe: Amivel meg kell küzdenünk. Egy fiatal diplomás hölgy (Szávai Viktória) meglehetősen macsó környezetbe kerül (Őze Áron, Makranczi Zoltán, Gazsó György) munkatársaként. A „me too” mozgalom korai darabját 1992-ben mutatták be nagy sikerrel a Broadway-n.
Végül Alekszej Ny. Arbuzov Régimódi komédiáját új fordításban adja elő Molnár Piroska és Jordán Tamás – Sándor Pál rendezésében 2019. május 30-án. Sok megható jelenetre számíthatunk benne. A darab 1977-ben Tolnay Klári és Mensáros László jutalomjátéka volt.
A szervezők felhívták a figyelmünket, hogy szeptember 22-én, a Színházak Éjszakájára vásárolt karszalaggal az érdekes programok mellett az új évadra 20%-os kedvezménnyel lehet vásárolni jegyeket. A Színházak Éjszakájának foglalkozásai 13:30-kor kezdődnek, és a következő előadásokat lehet hallani: Nők, akiktől menőbb a magyar film, A nagy meggyőzés, Mindenki másképp egyforma, A puskaporos utca titkai – merész felolvasó színház.
Kihagyhatatlan minden mű, minden előadás!

Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: