2018. szeptember 5., szerda

Bakancslista




.

Miről is van szó? Egy lista ötletekről, álmokról, kalandokról. Minden, amit még szeretnénk elérni az életben. Ha álmok, célok nélkül éljük az életünket, akkor az olyan napi dolgokkal, rutin feladatokkal fog eltelni, amelyre soha nem fogunk emlékezni. Arra az időre amit a munkahelyen töltöttünk, televíziós szappanoperákat néztünk, nagytakarítást tartottunk a lakásunkat, nem érdemes emlékezni. Vigyünk színt a hétköznapokba, erről szól a bakancslista.

   Mindig találhatunk kifogást, hogy ne lépjünk ki a mindennapjainkból, a komfortzónánkból. Elfoglaltak vagyunk, pénzt gyűjtünk a társadalmi elvárások teljesítésére, valahogy unalmas lett az életünk. Ekkor írjuk meg bakancslistánkat! És folyamatosan egészítsük ki. „Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettel.” (Mark Twain.)
   Pedig egész életünkben álmodozunk. Hétévesen szeretnénk zenebohóc lenni, mert  láttunk egyet a cirkuszban. Tizenhat évesen felmásznánk a Mont-Everest tetejére. Huszonegynél bekerülnénk a TOP-150-be, a leggazdagabb magyarok közé. Ezek aztán nem íródnak fel a bakancslistára, nem reális vágyak.
   Van egy magyar nyelvű könyv. Bakancslista. 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból. Érdekes, de felesleges. Tippekre nincs szüksége senkinek, mindenkinek megvan a maga bakancslistája. De honnan ered ez a bakancslista-mánia, amellyel nap mint nap találkozunk sajtóban, médiában, még az irodalomban is? Könnyen rávágjuk, hogy a megvalósítandó eseményeket szeretnénk megélni, mielőtt feldobnánk a bakancsot. De nem erről van szó.
    A bakancslista egy film címe, ha jól emlékszem 2007-ben mutatták be Magyarországon. A film két idősödő férfiról szól, akik rájönnek, hogy életük eddig egy unalmas és semmirevaló élet volt. Nem akarnak így meghalni, ezért írnak egy listát arról, mit szeretnének még az életük hátralévő részében csinálni. Ezt nevezik bakancslistának. Egyikük gazdag és nagyképű (Jack Nicholson), másikuk szegény és szerény (Morgan Freeman). A két zseniális színész sikerre vitte a másfél órás filmet, amely 45 millió dollárba került. A film sikere rajta lehetett a Warner Bros producerének bakancslistáján, mert 174 millió dollár bevételt hozott. Eddig.


Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: