2018. február 14., szerda

Te jössz?!
.

Kiállítás a társasjátékokról. 2018. február 16. - április 29. között a Kiscelli Múzeum templomterében. A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljuk a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a lépegetős játékoktól a propagandajátékokon át a Pandemicig. Vigyázat, interaktív!


Mi is az a társasjáték?
Alig több mint 100 éve olyan játékokat neveztek így, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba vagy az ügyességi és sportjátékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

Szimbólumok nyomában
Ki hinné, hogy a malomjáték ábrája a barlangrajzokig visszavezethető?
Hogy a világ sorsát arany játéktáblán eldöntő germán istenek, vagy az egyes napok szerencséjét a naptáron való kockázással biztosító egyiptomiak a mai spílerek és gémerek elődjei?

Grafikusok, művészek
A játéktervezők munkáját is megismerhetjük a fennmaradt iratok és tervrajzok alapján. Egyes társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Pályi mint a Piatnik alkalmazásában álló grafikus, plakátok és könyvillusztrációk mellett a harmincas-negyvenes években számos társasjátékon is dolgozott. Az államosítás után létrehozott Játékfelülbíráló Bizottság szigorú ideológiai ellenőrzése alatt folyó munkába is bepillanthatunk.

A főváros a játékokban is feltűnik:
hol csak egy-egy helyszínt, máskor egész Budapestet bebarangolhatjuk a táblán. A kártyalapokon és a játékterepen felbukkanó helyek nemcsak a város fejlődésének egy pillanatát illusztrálják, hanem a korszak ideológiáját is tükrözik. Míg az 1930-as években kiadott játékban hátat fordítva kellett elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, addig az államosítás után az úttörőtáborba vezették utunk a budai hegyvidéken játszódó társasok.

Kapcsolódó programok:

Játékosok napja a Játszóház Projekttel
február 17. 10:00 – 20:00
A Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlat alkalmából hosszú nyitvatartással és sok társasjátékkal várják a látogatókat.
A Játszóház Projekt közreműködésével megelevenedik a Kiscelli Múzeum barokk szoborcsarnoka, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!
Belépő: 1600 Ft/800 Ft, mellyel a kiállítás is megtekinthető
Regisztrálni lehet a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu-n, de a regisztráció nem kötelező
www.facebook.com/events/1772791049439694

Dobókockával a múzeumban
február 25. 10:30 - 12:00
A Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatból inspirálódva zsebtársast készítünk.
A mini-játék során a múzeumban kell végiglépkedni, és ha a szerencse is mellénk szegődik, rejtekajtók és titkos folyosók segítségével rövidíthetjük meg a célhoz vezető utat. De vigyázat! A múzeum csapdákat is rejt, amik akár egyenesen a startvonalhoz is visszarepíthetnek.
A foglalkozást Fatér Anna képzőművész vezeti, a játék egyedi terv alapján készül. Minden résztvevőnek egy társasjáték-alapot biztosítanak.  A foglalkozást 6 éves kortól ajánlják.
Belépő: 2400 Ft/fő, mellyel a kiállítás is megtekinthető.
Regisztráció kötelező a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu-n (max 20 fő)

www.kiscellimuzeum.hu
 

Nincsenek megjegyzések: