.
Az ételek színe hatással van az ízérzékelésre, a teríték színkombinációja pedig ronthatja vagy fokozhatja ezt az élményt. A színek az asztalon is ugyanazt a szerepet játsszák, mint a mindennapi életben: kiemelnek, elrejtenek, kiegészítenek, kontrasztot teremtenek. Így a teríték is fontos hatással van nem csak az étvágyra és a kedélyállapotra, hanem arra is, hogy hogyan érzi, érzékeli valaki az ételek ízét és az illatát. Az ételek és a teríték színének harmonizálása fokozza az összhatást és az íz élményét.
Így fokozható az ízek élménye a színekkel: tippek a szalvéta színválasztásához
„Hogyan tehető édesebbé és ízletesebbé az eperhab? Nem feltétlenül még több eperrel és cukorral, hanem egy korall színű szalvétával, amely fenségesen kiemeli az ízek teltségét. Ez a szín ugyanis az agyban fokozza az édes ízt és csökkenti az ételek keserű aromájának érzését, így tökéletesen illik desszertek tálalásához”- állítja Linda Lundgren, svéd ételstylist és séf, aki a Tork szakembereivel közösen nemrégiben ajánlást dolgozott ki éttermek számára annak kapcsán, hogy a teríték és az asztali dekoráció hogyan és mi módon befolyásolja az ízérzékelést. Nem csupán az éttermekben, de az otthoni terítésnél is könnyedén alkalmazhatóak a nemrégiben kidolgozott javaslatok, hiszen csak a megfelelő színű szalvétát és asztali dekorációt kell kiválasztani és máris ízletesebb akár a Valentin napi vacsora is. A tökéletes vacsorát még tovább emelő pici plusz-titok a színkombinációban rejlik.
Linda Lundgren svéd ételstylist és séf. Szakértelmét ötvözi a stílusban és az ízekben, olyan neves éttermeket lát el tanácsokkal, mint a svéd Nook és Agrikultur, valamint az élelmiszeripar számos nemzetközi vállalatát. Lundgren nevével rendszeresen találkozhatunk különböző gasztronómiai és életmódmagazinok hasábjain és számos könyvet is írt.
Attól függően, hogy mi lesz a Valentin-napi menü, íme 6 ötlet ahhoz, hogy milyen színű szalvéta illik különböző ételekhez:
- A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.
- A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.
- A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.
- A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.
- A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.
- A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.
A Tork LinStyle® szalvéta termékcsalád tökéletes választás azok az éttermek számára, amelyek a luxus érzésével szeretnék kényeztetni a vendégeiket, de az egyszer használatos szalvétákat részesítik előnyben. A LinStyle® prémium kategóriás szalvétái lényegesen lágyabbak és tömörebbek, mint a hagyományos papírszalvéták és extra nedvszívó képességgel rendelkeznek – így lehetővé téve, hogy a vendégek egy csúcsminőségű élménnyel gazdagodjanak és visszatérjenek az étterembe. A LinStyle® szalvéták széles színválasztékban kaphatóak, és a kínálat újabb négy színnel gazdagodott: tengerkék, korall, mustár és szürke.
www.tork.hu
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése