2018. február 24., szombat

Amit mindig tudni akart a whiskyről




.

Skócia nemes párlatainak hazánkban is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatunk.


10 érdekesség, amint minden rajongónak tudnia kell a skót aranyról

  1. Bemelegítésként tisztázzuk a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.

  1. Nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába: a törvény szerint csakis a skót földön desztillált és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el a megtisztelő megnevezést. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek nyújtottak otthont. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.

  1. A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.

  1. Az üvegen feltüntetett whisky kora mindig a legfiatalabb whiskyét jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban. Az ital a borral ellentétben palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.

  1. Az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába: az érlelés során a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít a mennyiségéből. Ez az Angel’s share, vagyis az Angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.

  1. A fertőzésektől is megóv: egy kutatás során különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat helyeztek el alkoholos italokban, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozótartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért bakteriális megbetegedések esetén orvosunk véleményét is kérjük ki, mielőtt intenzív whisky kúrába kezdünk…

  1. Még a klasszikus hollywoodi sztárok és Jockey Ewing is rosszul itták a whiskyt! Ugyanis az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja: széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.

  1. Lassan a jéggel! A jégkocka amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kifejezeten kiemelhetjük az ízeket.

  1. Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona: az ország 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak. Azért a hazaiaknak is marad valami: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból minden pillanatban három kortynyi fogy.

  1. Legalább olyan pompás kiegészítője az életeknek, mint a bor. Ha igazán gourmet élményre vágyunk, húsok, steakek és street food fogások mellé és azok pácaként is bátran használjuk, de gyümölcsös és csokoládés édességeinket is feldobja egy-egy csepp aranyló nedű.

http://www.famousgrouse.com
 

Nincsenek megjegyzések: