2017. augusztus 14., hétfő

Vaduz




A vaduzi Parlament

Ha valaki Svájcon keresztül utazna autóval Németországba, használja a Balzers-i határátkelőhelyet és töltsön egy napot a miniország – bocsánat, a Liechtensteini Nagyhercegség – fővárosában, Vaduz-ban. A Városháza előtt ingyen parkolhat, így megúszhatja a borsos parkolási díjat. Az 5.000 lakosú Rajna-parti városban sok a látnivaló.

   Vaduz nevezetessége a nagyhercegi várkastély a hegyoldalon. Ez azonban nem látogatható, még a múzeumok éjszakáján sem, pipáljuk ki, inkább látogassuk meg a Művészeti Múzeumot, garantáltan tátva marad a szánk. Külsőleg olyan, mint a Duna Aréna, az értékek belül találhatók. A XVI. században kezdték gyűjteni a nagyhercegek a képtár anyagát, kiváló érzékkel. A Rubens-teremben a művész 16 képe látható, de találunk Rembrandt, Frans Hals, Jordaens, Brueghel, Botticelli, Tintoretto műveket is.

Ginevra de Benci portréja


A múzeum egyik ékessége volt Leonardo da Vinci 1480-ban készített portréja egy bájos kislányról, Ginevra de Benciről. 1967-ben pénzszűkében lehetett II. Ferenc József nagyherceg, mert a képet eladta a washingtoni National Gallery of Art-nak 5 millió dollárért, akkor rekord áron. A kép ma a tízszeresét éri.
   Múzeumi sétánk után ballagjunk el a Rajna partjára, ahonnan szép havas hegycsúcsokat láthatunk, a Pizol, Gauschla, Fulfirst és Alvier, mindegyik 2500 méter feletti. A Szent Florin (Flórián) Székesegyház a római katolikus érsek székhelye. Erkélyéről elénk tárul a Rajna völgye. (Loreley-szikla.)
   Ez után következhet a belváros. Mindössze két nagyobb utcája van,a Städtle és az Aulestrasse. Barátságos hely, írják az útikönyvek, én inkább biztonságosnak mondanám. Bűncselekmény alig fordul elő, az államnak hadserege nincs. Van viszont húsz fős rendőrsége, ennyi elég is a rend fenntartásához. Boldog ország. Tegyünk rövid látogatást a világhírű Postatörténeti és Bélyegmúzeumban is.
   Majd nézzük meg a német szecessziós stílusban épített Parlamentet. Szabad a belépés, nincsenek kézi és nehéz fegyverekkel ellátott őrök sem. Hogy ki látja el az Országgyűlés tagjainak védelmét és az ülések rendjének fenntartását, az rejtély. Biztos békésen hozzák a törvényeket és törvénymódosításokat a honatyák. Tudomásom szerint pénzbüntetéssel sem sújtják az ellenzéki képviselőket.

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: