2015. február 28., szombat

Visszatér Budapestre a világhírű magyar zongoraművész



.


György Ádámot a nemzetközi szaksajtókorunk egyik legjobb Liszt játékosaként tartja számon. A New York-i Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg szóló zongoraestjével, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. Amerikát, Délkelet-Ázsiát és Európát is meghódította, ennek ellenére - vagy éppen ezért - Magyarországon kevésbé ismert. Február 14-én a Zeneakadémián adott teltházas koncertet.

György Ádám magyar népdalokra épülő improvizációival, valamint a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel bejárta már a világot: Európa nagyobb fővárosai mellett adott már koncertet többek között Kínában, Thaiföldön, Malajziában, Japánban, Szingapúrban, Indonéziában, Brazíliában, Izlandon és az Egyesült Államokban.
Rendkívül izgalmas helyekre juthattam el az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok. Felléptem Teheránban és Iszfáhánban, ahol kitapintható volt a falakon, a tereken, a levegőben a több ezer éves kulturális örökség lenyomata.  Indonéziában a Prambanan hindu templomban zongorázhattam, Ottawában pedig mínusz 35 fokban érkeztem a fellépésemre. Medanba a Steinway zongoragyár repülővel szállított hangszert, mert Indonéziának azon a részén nem volt megfelelő zongora a koncert megrendezéséhez"- mesélteÁdám.
A fiatal zongoraművész négyéves korában kezdett el zongorázni, és tizenkét évesen kiemelt tehetségként vették fel a budapesti Bartók Béla Konzervatórium zongora-előadóművész szakára. ALiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) zongora-előadóművész szakán diplomázott, és ugyanebben az évben kezdte meg doktori tanulmányait a Zeneakadémián. A mára világhírű zongoraművész immáron tizenöt éve szerepel a világ nagyszínpadain. Jelenleg New Yorkban éli mindennapjait, de februárban a magyar közönséget is megörvendeztette egy hangversennyel a Zeneakadémián.
Újabb mérföldkő munkásságában a "The Carnegie Hall Concert" című lemezének megjelenése, amelyet a legutóbbi New York-i koncertjén rögzített, és a szakma mellett a több százezres rajongótábora is nagy várakozással fogad.
A lemezről bővebben:
A "The Carnegie Hall Concert" György Ádám 30. születésnapján készült koncertjének felvétele. Ezen a hangversenyen improvizálta először az azóta már három kontinensen bemutatott "A Day in New York - Egy nap New York-ban" című saját szerzeményét. A több tételes mű bemutatója után csaknem egy évvel a New York-i Grand Central Terminálban adott koncertjén a mű videoklipjét is rögzítették.
A koncerten Liszt Ferenc h-moll szonátáját virtuóz ráadások követték. Rimszkij-Korszakov Dongója és Moritz Moszkowsky Szikrák című darabja után György Ádám, testvére, László szerzeményét adta elő utolsó ráadásnak. A Keresem című dal köszönetnyilvánításként hangzott el Ádámtól, hiszen testvére menedzselte pályája kezdetén hosszú évekig.
A 30. születésnapi koncert a Carnegie Hall-ban március 5-től letölthető az iTunes-ról.

Forrás: EuroAtra
 

Nincsenek megjegyzések: